Fejlesztési forrás érkezik

2021.11.16. 20:00

Újra nagy lehetőség előtt állnak a baranyai települések

Jelentősen nő a baranyai önkormányzatoknak szánt fejlesztési források keretösszege a következő ciklusban – derült ki Őri László keddi tájékoztatójából.

Vizvári Soma

Fotó: Laufer László

Több mint 85 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik a megyébe a következő, 2021–2027-es fejlesztési ciklusban, ezt Őri László, a Baranya megyei Önkormányzat elnöke jelentette be kedden a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (Top Plusz) pályázati felhívásairól szóló információs napon a megye polgármesterei előtt.

A megyeháza dísztermében rendezett eseményen elhangzott, több mint 14 milliárd forinttal haladja meg a rendelkezésre álló fejlesztési forrás az előző hétéves ciklushoz képest.

A megyei fejlesztési stratégia kiemelt célkitűzése a gazdaságfejlesztés, a népességfogyás megállítása a megyében, de a következő hét évben is lehetőség lesz óvoda- és bölcsődefejlesztésekre pályázni – mondta el a megyei elnök.

Őri László kiemelte, az elmúlt időszakban, amely az előző fejlesztési ciklus végét is jelentette, két cél lebegett a megyei önkormányzat szeme előtt. Segítették a települési önkormányzatokat abban, hogy a korábban megnyert pályázataikat sikeresen le tudják zárni annak érdekében, hogy ne legyen visszafizetési kötelezettségük. A megyei önkormányzat emellett elvégezte azt a tervezési munkát, amellyel megalapozta, hogy a következő hétéves ciklusban is jó helyre kerüljenek a források.

Oláh Gábor, a Pénzügyminisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára kifejtette, a TOP Plusz országos keretösszege mintegy 1800 milliárd forint, amely a magyar költségvetésből jön össze, ezért is nagyon fontos, hogy a lehető leghatékonyabban legyen elköltve.

– Ezekből a forrásokból akkor lesz uniós pénz, ha önök eredményesen, és szabályszerűen megvalósították a projekteket, és aztán a számlát benyújtották hozzá, mi pedig azokat az Európai Bizottsággal el tudtuk számolni

– fejtette ki a pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a baranyai polgármestereknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!