Időjárás

2024.09.06. 07:20

Ma talán már nem lesz annyira melegünk

Néhány fokkal csökken a hőmérséklet, búcsúzhatunk talán a kánikulától. Az ára néhány zápor és zivatar lehet.

Bama.hu

Fotó: Ralf Lehmann

Pénteken a napos időszakok mellett délnyugat felől már többfelé gyakrabban megnövekszik a felhőzet, az ország északkeleti harmadán számíthatunk a legtöbb napsütésre. Időnként záporok, zivatarok elsősorban helyenként a Dunántúlon, délen és a középső tájakon alakulhatnak ki. A keleties szél többfelé élénk, néhol északon és zivatarok környezetében erős lesz. Hajnalban 12 és 21 fok között alakul a legalacsonyabb hőmérséklet. Délután 27 és 34 fok között alakul a csúcshőmérséklet, az alacsonyabb maximumokat nyugaton és északnyugaton mérhetjük.

Szombaton sokfelé számíthatunk napos időre, de az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből helyenként zápor, zivatar átmeneti jelleggel kialakulhat. Több tájegységünkön is élénk lesz a déli, délkeleti szél. Hajnalra délnyugaton foltokban pára, köd képződhet. A csúcshőmérséklet 28 és 33 fok között alakul.

 

Orvosmeteorológia

Pénteken sem lesz időjárási front hazánk fölött, de a nyári meleg miatt még mindig fáradékonyabbak, bágyadtabbak, dekoncentráltabbak lehetünk, fejfájás, migrén is kialakulhat.

A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is jelentkezhet.

Emellett többfelé még mindig nagy napi hőingadozásra kell számítani, ami a meleg mellett tovább növeli a keringési- és vérnyomásproblémák kialakulásának kockázatát.

Az ország északkeleti harmadán továbbra is nagy lesz a napszúrás, a hőguta és az infarktus kialakulásának kockázata.

A legmelegebb órákban ne tartózkodjunk hosszabb ideig a tűző napon! Zivatarok környezetében átmenetileg felerősödhetnek a parlagfűre allergiások panaszai, így ők ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

11 és 15 óra között a naposabb tájakon és időszakokban még erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!