Látványosság

2024.07.28. 16:23

Ilonka pihenő: Kenessey Aladár és Szántó Ilonka szerelmének emlékét őrzi

Aki a nyári hőségben is túrázni indul, a Tettye környékén barangolva felfedezhet egy görög oszlopsort idéző emlékhelyet. Az Ilonka pihenőt dr. Kenessey Aladár állíttatta szeretett felesége, Szántó Ilonka tiszteletére 1934-ben. Cikkünkben az Ilonka pihenő és a Kenessey házaspár történetének járunk utána.

Mohay Réka

Az Ilonka pihenő megépítésének híre először 1935-ben jelent meg a sajtóban. A Dunántúl folyóiratban, a Mecsek Egyesület beszámolójában még csak annyi olvasható, „egy magát megnevezni nem akaró tagtárs önzetlen áldozatkészségéből emelt díszes új pihenő” kapott helyet a Mecseken, amit a „hitves iránt érzett szeretet és megbecsülés” nyomán kereszteltek Ilonka pihenőnek.

Ilonka pihenő, Kenessey, Szántó Ilonka
Az Ilonka pihenőt dr. Kenessey Aladár állíttatta szeretett felesége, Szántó Ilonka tiszteletére 1934-ben.

1969-ben a Dunántúli Naplóban Harcos Ottó dr. Kenessey Aladárral (1872-1971) folytatott beszélgetése alapján tette közzé az Ilonka pihenő létrejöttének szomorú, mégis romantikus történetét.

Az idős Kenessey visszaemlékezését az alábbi módon tolmácsolta a szerző:

Egyszer kettesben Versailles-ben jártak, s itt a trianoni palota mellett egy szép oszlopsorral körülvett padon elmélkedtek az idők múlásán, a történelem fordulásain. Ekkor határozta el, hogy egy hasonló elmélkedő pihenőt építtet Pécsett is. Hazajövet kikereste a Mecseken a helyet, Nendtvich Andor elkészítette a tervrajzot. Az építményre aztán 1934-ben ezt vésték: „Ilonka pihenő”. Az enyhe karéjban elhelyezet korinthoszi oszlopok igen hangulatosan, szinte szervesen illeszkednek a mediterrán környezetbe, s a Tettye felé fordulva valami klasszikus patinát és lelket adnak a tájnak.

 

Az Ilonka pihenő egy köztiszteletben álló hölgy emléke előtt tiszteleg

Dr. Kenessey Aladár feleségével, Szántó Ilonával (korabeli írásmód alapján Szánthó Ilona), Szántó Antal építész lányával 38 évig élt boldog házasságban, az asszony azonban néhány évvel az Ilonka pihenő megépítését követően, 1938-ban elhunyt hosszan tartó, súlyos betegségben – még hatvan esztendős sem volt.

Haláláról a Pécsi Napló 1938. december 15-én közölt gyászjelentést:

Meghalt dr. Kenessey Aladárné. Súlyos veszteség érte kenesei Kenessey Aladár dr. ny. közkórházi főorvost. Felesége, született Szánthó Ilonka áldásos életének 58., zavartalanul boldog házassága 38. évében, megadással elviselt hosszú betegség után, a haldoklók szentségével megerősítve, ma délelőtt 9 órakor nemes lelkét visszaadta Teremtőjének. A rendkívül művelt és végtelenül jóságos lelkű úrasszony elhunyta elsősorban mélyen sújtott férjére és hozzátartozóira, dr. Siklósi Istvánné született Ptacsek Ettire, dr. Siklósi Istvánra és három keresztlányára hozott vigasztalan bánatot, de mélységes részvétet keltett a város úritársadalmában is, melynek őszintén szeretett és nagyon becsült tagja volt.

Dr. Kenessey Aladár több évtizeddel túlélte szeretett feleségét, 1967-ben a Dunántúli Napló Pécs legidősebb orvosaként hivatkozott rá. Kenessey ekkor értékes személyi okmányait és műgyűjteményének több darabját ajándékozta a Janus Pannonius Múzeum helytörténeti osztályának. A köztiszteletben álló pécsi orvos, az Ilonka pihenő építtetője 1971-ben, 99 évesen hunyt el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában