Elengedhetjük a fantáziánkat

2024.06.30. 15:30

Érdemes ezeket megfogadni, ha belekezdünk fürdőszobánk felújításába

A magyarok átlagosan 10–15 évente veszik rá magukat a fürdőszoba-felújításra. Aki idén vág bele, tájékozódjon a legújabb trendekről, engedje el a fantáziáját és nyissa ki a pénztárcáját!

Bama.hu

2387348621

Fotó: Oasishifi

Jó szakemberre szükség lesz

De nemcsak burkolóra, hanem – például a fürdőszoba kialakításakor – valószínűleg kőművesre, vízvezeték- és villanyszerelőre is. A burkolók négyzetméterben számolnak és előzetes felmérés alapján szabják meg a munkadíjat. A burkoló nem csak burkol: élvédőt ragaszt, vízzáró rétegeket visz fel, fugázik, beépíthető lefolyót állít be, stb. Minél részletesebb az árajánlat, annál bizalomgerjesztőbb lehet a szaki. Az anyagköltség és a munkadíj aránya nagyjából 60–40 százalék arányban oszlik meg. 

Jó hír, hogy a többi építőanyag árához képest a csempék ára nem szaladt el, sőt, az 1–2 évvel ezelőttiekkel lehet számolni. A megrendelt hidegburkolatok, a szaniterek – ha nincs raktáron – általában 2–3 hét alatt érkeznek meg. Ennek tudatában ajánlott lefoglalni a szakembereket. 

A csempekínálat mind szín, méret, mintázat szerint olyannyira gazdag, hogy szinte lehetetlen azonnal kiválasztani a legjobban tetszőt. A nemzetközi trendek egyre inkább a nagyobb méretű lapok felé mutatnak, így a 30 x 60, 60 x 60, 60 x 120, 120 x 120, 120 x 280-as méretű járólapokon és fali csempéken ne csodálkozzunk. Minél nagyobb a méretük, annál kevesebb fugázásra lesz szükség, jobban halad a burkolás – de ez csak a praktikum. 

– Nagy lapok felhasználásával szebb teret alakíthatunk ki. Persze mindezt a helyiség mérete is befolyásolja, de még egy kisebb fürdőben is jól mutat a 30 x 60-as csempe

 – mondta el Bikádi László, a szegedi Terrakotta Csempecentrum tulajdonosa. 

A szárnyaló fantáziának olykor a helyiség adottságai szabnak határt. Ezért ajánlott a fürdőszobaszalonokban elérhető látványtervezést kérni: a számítógépes tervezés segít a helyes döntésben, hiszen láthatóvá válik a teljesen berendezett új fürdőszoba az új csempével; az anyagköltség is pontosabban kiszámolható. A kialakított mintát pontosabban tudja követni a burkoló. 

Ma már egy új fürdőszoba sokkal inkább lakótérként funkcionál, mint évtizedekkel ezelőtt: kialakításakor szempont, hogy minél több időt töltsünk el ott szívesen: elférjen a szobanövény, de még az olvasósarok is. A kényelmet szolgálja, amely legalább annyira szól a dizájnról, mint a praktikumról. Számtalan fürdőszobastílus közül választhatunk, mert minden divat: a színes, a mintás, a bézs. Még az anyagok (a fa a márvánnyal), és a színek bátor variálása is szóba jöhet: a fehér a mintással. 

  • Szaniterből divat a króm, a fekete, a klasszikus, valamint az arany- és a bronzcsapok. 
  • A térben álló kád bája trendi, de ehhez a lefolyót is a szoba közepére kell szerelni. A vasas, kemény víz hamar meglátszik a csempén és a szaniteren. Hogy a vegyszer ne tegyen kárt bennük, mindig az adott termékhez javasolt tisztítószert használjunk! 
  • A bútorok is a harmonikus térkialakítást segítik, a helykihasználtság és az esztétikum egyaránt cél, ezért több gyártó is az adott burkolathoz illő bútorokat kínál. Igazítsa a helyhez a berendezést! 
  • Divat az idősebb korosztálynak is ajánlott, csúszásmentes járólappal burkolt, épített zuhanyzó, ahol nincs küszöb, illetve a burkolattal megegyező mintájú, beépített zuhanytálca, amely nem töri meg a teret. 
  • Ha fontos a kényelem, tájékozódjon a fürdőszobai extrákról! Ezek közé tartozik a melegítős WC-ülőke, a többfunkciós bidé, e kettő kombinációja – illetve a nyomógombok a dizájn mellett különleges funkciókkal is bírhatnak –, a beépített LED-lámpás, párásodásmentes, mozgásérzékelős tükrök, tükrösszekrények, a termosztátos zuhany, és még sorolhatnánk. 

Az esztétikai élményt emelik a dizájnkiegészítők

Ezekből sincs hiány a piacon: mosógép fölé beállítható polcállvány, dizájn WC-papír-tartó, tapadókorongos zuhanyfej, a telefon- és hajszárítóállvány fokozza a tisztálkodás élményét. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában