Bama.hu podcast

2024.06.28. 21:34

Boda Pál a HUN_REN Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa volt a vendégünk

Gungl László

Egyre több mecseki patak szárad ki. A következmények beláthatatlanok, a kutatók Bükkösd környékén vizsgálták a változásokat. Boda Pál, a HUN_REN Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa volt a vendégünk.

A klímaváltozás miatt egyre gyakrabban száradnak ki a magyarországi vízi ökoszisztémák, tűnnek el az állandó vizek, ami korábban gyakorlatilag ismeretlen jelenségnek számított. Ez a helyzet teljesen szokatlan, és súlyos kihívás elé állítja a vízi élőlényeket. A jelenséget a pécsi egyetem kutatói vizsgálták a Mecsekben, Bükkösd környékén. A most zárult, több évig tartó felmérés eredményeit a napokban tették közzé. A kiszáradás hatására ugyan lecsökken a fajok és az egyedek száma, de ha nem tart sokáig ez az időszak, képesek túlélni. Egyes fajok viszont eltűnnek, és másutt próbálnak élőhelyet találni maguknak. A következmények beláthatatlanok, tenni kell valamit, és a kutatás erre is tesz javaslatokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában