2022.01.03. 11:30
Családias légkört teremt a csárdában Fekete János
Fekete Jánossal beszélgettünk, aki már több mint fél évszázada dolgozik a vendéglátásban, és azóta is szerelmese a szakmának. Emellett örök szenvedélye a labdarúgás, ami a csárdáján is jól érződik.
Napjainkban egyre kevesebb olyan emberrel találkozhatunk, akik megmaradnak első szakmájuknál, és képesek ugyanolyan alázattal és lelkesedéssel csinálni több évtized után is, mint a legelején.
Ötvennégy év kemény munka, de a lendület töretlen. Fekete János már korán, gyerekként is kacérkodott a vendéglátóhelyekkel, és elképzelte magát ebben a világban. A csányoszrói születésű háziúr 14 éves korában felszolgálóként kezdett el dolgozni a harkányi Baranya Szállóban. Az idő haladtával hideg- és melegkonyha-vezetői végzettséget szerzett, aminek feltételeként szakács is lett, majd volt az étterem vezetőhelyettese, és vendéglő üzletvezetője is. Vitathatatlan, hogy a ranglétrát végigjárva megdolgozott a sikerért.
Jövőre lesz tíz éve, hogy élete régi vágya teljesült, ugyanis 2012 nyarán megnyílt az Ormánsági halászcsárda.
– Ormánsági gyerek létemre igyekeztem szem előtt tartani az ormánsági hagyományokat. Különböző helyi szőttesek, horgászereklyék, és a labdarúgással kapcsolatos szentélyem is fogadja az ide érkezőket, így próbálunk családias légkört teremteni a vendégeinknek – vélekedett Fekete János.
A vendéglátás mellett volt ideje imádott sportágára, ráadásul tagja volt 1969 és 1973 között a Pécsi BTC csapatának is. Emellett vezette a Harkányi Labdarúgó Szakosztályt, de még UEFA B Diplomát is szerzett. Vendégterében pedig visszaköszön Ronaldinhóval és Puskás Ferenccel készült közös kép is.
A csárda sikerességét a vendégkönyvbe írt feljegyzések, valamint az internetes szavazáson látható eredmények is igazolják. Természetesen vannak olyan szituációk, és olyan vendégek, akik szeretnek kivetnivalót találni a dolgokban, azonban Fekete Jánosnak nem szokása felhúznia magát mindezeken.
– Szeretek az emberekkel foglalkozni! Minden vendég legtöbbször más-más személyiséget igényel, így ez is egy folytonos megújulás. Vannak persze „nehezebb emberek”, de mindig minden körülmények között a vendégnek van igaza – mondta lapunknak a vendéglátós.
Elmondása alapján ebben a szakmában a legfontosabb, hogy a vendéglátósok megtanulják, hogy ők vannak a vendégért és nem fordítva! Hiszen nekik igazán akkor kell dolgozniuk, amikor más pihen.
A halételek viszik a pálmát
A családias hangulatú étteremben hárman dolgoznak, és ezt így jónak is tartják, hiszen úgy érzik, hogy ezzel jobb kapcsolatot lehet ápolni a vendégekkel. Az étlap választéka ugyan kicsit szűkebb, mint a legtöbb étteremé, de előrendelésre bármilyen ételt elkészítenek. A csárda legfőbb specialitásához a halételek tartoznak, ugyanis a betérők 80 százaléka halat eszik. A halat mellőzőknél pedig a cigánypecsenye, rántott csirkemell, valamint rántott sajt és gomba dominál.