2019.02.21. 10:00
Miért rövidíti meg az életünket a túl sok fehérje?
A kutatóknak giliszták és ecetmuslincák segítették megfejteni az okot.
Forrás: Shutterstock
„Az régóta ismert, hogy a túl sok étel – különösen a fehérjék – fogyasztása megrövidíti az életet. Kutatócsoportunk kimutatta, hogy a magasabb fehérjebevitel felgyorsítja a sejteken belüli proteinszintézist. Minél gyorsabb a folyamat, annál több hiba történik” – magyarázta a Christopher Proud, a South Australian Health & Medical Research Institute (SAHMRI) kutatóintézet táplálkozástudományi és anyagcsere-kutatója, a Current Biology című szaklap aktuális számában megjelent tanulmány vezető szerzője.
„Olyan ez, mint a mindennapi tevékenységeink, például az autóvezetés: minél gyorsabban hajt valaki, annál valószínűbb, hogy hibázni fog. A hibás fehérjék sejten belüli felhalmozódása káros az egészségre és megrövidíti az életet”
- magyarázta.
Mégsem akkora mumus a szénhidrát
A kutatás alátámasztotta az alacsony fehérje- és magas szénhidráttartalmú étrend és a hosszabb, egészségesebb élet – és mindenekelőtt az agy egészsége – közötti összefüggést.
„A szénhidrátokról elég sok rosszat írnak, különösen ha a fogyásról van szó, de a kulcs az egyensúly, és a jó és rossz szénhidrátok közötti különbség ismerete”
- mondta Proud.
A magas rosttartalmú szénhidrátok, vagyis gyümölcsök, zöldségek és feldolgozatlan gabonafélék, magvak fogyasztása a legegészségesebb, ez jellemző az úgynevezett mediterrán étrendre is, melynek összefüggését a hosszú élettel már alaposan bizonyították a professzor szerint.
„A giliszták és ecetmuslicák vizsgálatával felfedezett összefüggés az emberre is áll, tehát kevesebb fehérje fogyasztásával elősegíthető a hosszabb emberi élet” – mutatott rá Proud.