2009.08.15. 09:29
Büntetlen örömök
A hagyományos fagylalt majd’ minden összetevője tiltólistás lehet. A háziasszonyi találékonyság azonban ezen a téren is megmutatkozik: összeállításunkban igazi light fagylaltrecepteket talál!
A hőmérő higanyszála még mindig fent van, ilyenkor sokan vágynak valamilyen házilag is elkészíthető, hűsítő, frissítő édességre.
Finom, lelkiismeret-furdalás nélkül ehető fagyikat kreálhatunk fagylaltgép nélkül is – ez esetben hűtés közben 10-20 percenként kell kavargatni a masszát. Talán nem lesz cukrászművészeti alkotás az elkészült jeges édesség (megjelenhetnek jégkristályok), de a gasztronómiai végeredmény magáért beszél majd.
Tejes alapfagyi „light”
Hozzávalók:
1 liter tej, 2-3 teáskanál édesítő, 4 tojássárgája, negyed vaníliarúd, 1 csapott kávéskanál vaníliás pudingpor
1 dl tejet a többi hozzávalóval simára keverünk. 9 dl tejet felforralunk, majd a tojásos tejre öntjük és tovább hevítjük. Többféleképpen ízesíthetjük (lásd lent). Ha kihűlt, átkeverjük, és fagyasztóba tesszük.
Ízesítések:
Puncs: 1 mokkáskanálnyi puncsaroma, mazsola
Csokoládé: kakaó
Dió: darált dió, pici rum
Kókuszos: kókuszreszelék
Kávé: instant vagy főzött kávé
Piros gyümölcsfagylalt
Hozzávalók:
20 dkg eper, 20 dkg málna, 10 dkg ribizli, 6 evőkanál édesítőszer, 4 pohár natúr joghurt, 1 késhegynyi őrölt fahéj
A joghurtot az édesítővel és a fahéjjal alaposan elkeverjük. A gyümölcsöket gondosan megmossuk, a fele mennyiséget turmixoljuk, és a joghurthoz keverjük. Az eper másik felét apró darabokra vágva, a málna és a ribizli másik felét egészben adjuk a gyümölcsös joghurthoz. A masszát műanyag tálkába töltjük és lefagyasztjuk.
Almás-citromos fagyi
Hozzávalók:
1 kg alma, 1 frissen facsart citrom leve és lereszelt héja, édesítőszer
A félbevágott, meghámozott, magházuktól megtisztított almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és ráöntjük a citromlevet valamint a lereszelt héjat. Hozzáadjuk az édesítőszert, és villával addig keverjük, míg pürés állagúvá válik. Műanyag tálban lefagyasztjuk, tálaláskor gombócokat szedünk belőle. Fagylaltos kehelyben almakockákkal díszítjük.
Málna-joghurt parfé
Hozzávalók:
1 liter natúr joghurt, 40 dkg málna, édesítő, pici likőr (elhagyható)
Vízbe mártunk és kifacsarunk egy konyharuhát, egy tésztaszűrőt kibélelünk vele. Ebbe tesszük a jól elkevert joghurtokat, és 1 órát hagyjuk csepegni. A málna felét édesítővel összeturmixoljuk, esetleg a likőrrel is. Belerakjuk a lecsepegett joghurtot és a maradék málnát. Elkeverjük, műanyag poharakban fagyasztjuk.
Túróparfé
Hozzávalók:
25 dkg sovány túró, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, édesítő, citromhéj
A tejszínt habbá verjük, a többi hozzávalót összeturmixoljuk, majd óvatosan összekeverjük. Fóliával bélelt kerek formába öntjük és kifagyasztjuk. Kiborítva úgy szeleteljük, mint a tortát. Díszíthetjük gyümölccsel vagy kevés olvasztott étcsokoládéval.
Ajánljuk még: