Kultúra

2015.03.26. 15:49

A hőstenor az operák operáját rendezi

Mozart Don Giovanniját mutatják be pénteken a Pécsi Nemzeti Színházban. A rendező a híres tenor Gulyás Dénes, akivel a darabról, zeneigazgatói tevékenységéről, valamint a pécsi jövőjéről beszélgettünk.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Ez egy igazi Don Juan történet. Ki ez az ember valójában, egy sármos nőfaló?

– Sokkal többről van szó. A misztikus varázsereje nem a szépségéből, az ügyes szócsavarásából vagy a humoros közbevetéseiből fakad. Nem csupán „jó fej”, azért bomlanak utána, mert eltünteti a hölgyekben a bűntudatot, amikor félrelépnek. A középkori legendáriumban egyébként ez a varázserejű férfi földrajzilag sem akárhol, hanem az erotika birodalmában, a „Vénus dombon” született.

– Mi jön át ebből a pécsi bemutatón?

– Terveim szerint minden, ami a zenében benne van. Nem véletlenül tartják ezt az operák operájának, van itt komédia, szerelem, dráma, különleges emberi kapcsolatok. Mindezt spanyol barokk jelmezekben, s olyan díszletek között, amilyen még nem volt Pécsett.

– Politizál még?

– Két cikluson át országgyűlési képviselő voltam, de tavaly befejeztem és csak a szakmának élek.

– Énekelni sem énekel?

– Elmúltam hatvanéves, én már jobb énekes nem leszek, amit eddig elértem, arra büszke vagyok, most viszont kizárólag a színházcsinálás foglalkoztat. Olyannyira, hogy az a tervünk a feleségemmel, leköltözünk végleg Pécsre és felszámolunk mindent Budapesten.

– Ezek szerint elégedett az itteni munkájával?

– Ez a negyedik esztendőm a PNSZ-ben. Első évben tizenhárom előadásunk volt, most pedig, bár még csak márciust írunk, túl vagyunk a hatvanon. Az alapítványunk harmincmillió forintot szerzett eközben a pécsi operajáték támogatására, és középiskolásokból saját szimfonikus zenekart is alakítottunk. Azt is sikerként könyvelem el, hogy a Don Giovanniban öt olyan fiatal énekel majd, akik egykor a növendékeim voltak. Szóval abszolút elégedett vagyok, bár még egyszer ennyi pénzből négyszer ennyi eredményt tudnánk felmutatni.

– Mi vonzza igazán Pécsre?

– Nagyon türelmetlen ember vagyok, s telitalálat velem kapcsolatban József Attilának az a sora, hogy„A működésben van a nyugalom”. Emellett a kertészkedés, a főzés és a borászat a hobbim, abból pedig errefelé pazar lehetőségek kínálkoznak.

Az apa befejezi, a fiú most kezdi

Gulyás Dénes 1954-ben született Budapesten. Géplakatos szakmát tanult, 17 évesen a Honvéd Művészegyüttesben énekelt, majd ének szakon elvégezte a Zeneakadémiát. Több díjat nyert nemzetközi énekversenyeken, Montevideótól Tokión át Londonig a világ legnagyobb operaházaiban lépett fel. Érdemes és kiváló művész, „Mekkora Isten tenyere” címmel tavaly életrajzi kötetben írta le pályafutását. 2006–2014 között országgyűlési képviselő volt, 2011 óta a PNSZ zeneigazgatója. Felesége Judit, a Pető Intézet konduktora, három gyermekük van: Gergely 30, Bence 28 (ő viszi tovább a stafétabotot, a Zeneakadémián ének szakos) és Orsolya 26 esztendős.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!