Közélet

2015.11.26. 16:21

Nem lesz fehér karácsony?

Könnyen lehet, hogy nem teszi meghittebbé a szentestét a hószállingózás. Persze, biztosat senki sem tud.

Katus Eszter

A közismert jóslás szerint „ha Katalin kopog, a karácsony locsog”, vagyis, ha ezen a napon enyhe, csapadékos az időjárás, akkor karácsonykor nagy valószínűséggel fagyos, hideg idő várható, és fordítva. Idén november 25-én bizony fagyokra ébredtünk, Katalin „bekopogtatott”, tehát elméletileg ezúttal sem túl jók a kilátásaink a fehér karácsonyra. Tudományosan ugyan nem lehet alátámasztani ezt a hiedelmet, és komolyan építeni sem érdemes rá, ám a statisztikai adatok azt mutatják, hogy sokszor előfordul a két nap közötti eltérő időjárás.

Aki nem a népi hagyományoknak, hanem a modern meteorológiának hisz, azoknak sincs jobb hírünk, hiszen a hazai és a nemzetközi hátterű előrejelzések szerint – bár mínusz egy-két fokot ígérnek – havazásra nincs kilátás.

Szerencsére, az időjárás gyakran fittyet hány mindkettőre, így még az is lehet, hogy végül mégis hóborította tájban gyönyörködhetünk karácsony idején. Tavaly egyébként szintén hiába vártuk a fehér karácsonyt, csak az ünnepek után esett le nagyobb mennyiségű hó.



Előre nem, de visszamenőleg igen

Bár mindenki szeretné időben (tehát hónapokkal előtte) tudni, vajon-e esni fog-e az esküvője napján, vagy épp a nyaralás ideje alatt, igazán pontos adatokat azonban csak a múltra nézve kaphatunk. Ez sem teljesen értelmetlen azonban, hiszen akár tíz évre visszamenőleg is elő tudjuk keresni, hogy az adott napon milyen idő volt (például a wunderground honlapon).

Az adatokat összegezve kapunk egy általános képet arról, hogy jellemzően milyen az időjárás a kiválasztott időpontban, így könnyebben tudunk tervezni is. Ha például aznap tíz alkalomból nyolcszor esett az eső, akkor nagy valószínűséggel lehet rá számítani most is.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!