Közélet

2016.02.13. 12:08

Meglepő, de egyre kevesebb a graffiti

A cégek szerint a vonatokon és a buszokon is csökkent a firkák száma.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Nem mindennapi számokkal rukkolt elő a napokban a MÁV. A társaság szerint egymás mellé helyezve egy nyolc kilométer hosszú és két méter magas festményt tennének ki azok a graffitik, amelyeket a cég 2015-ben a személyszállító vasúti kocsik külső és belső felületeiről eltávolított. A 16 ezer négyzetméternyi járműfelületet érintő graffiti-mentesítés a vasúttársaságnak összesen több mint húsz és fél millió forintjába került. Mindezzel együtt a MÁV pozitív tendenciáról számolt be.

Elmondásuk szerint évente átlagosan 25 százalékkal javult a helyzet az elmúlt hat esztendőben, vagyis egyre kevesebb a graffiti a vonatokon. Megpróbáltunk utánajárni, vajon mi a helyzet a buszokkal. A Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. (volt Pannon Volán) tájékoztatása szerint a Baranya megyében közlekedő autóbuszoknál nem jellemző a graffitizés. Hozzátették, kárt jellemzően az autóbuszok utasterében okoznak, főként az üvegfelületek megkarcolásával, illetve az ülések huzatának felszakításával. Ez ellen a cég keveset tehet, a sofőr ezt vezetés közben nem figyelheti, legfeljebb a jó szándékú utasokra számíthatnak. A rongálások okozta üléssérüléseket egyébként a cég saját műhelyében javítja.

Bírság, börtön

Az önjelölt művészek jobb, ha tudják, hogy a firkálással 50 ezer forintos kárérték alatt szabálysértést, 50 ezer forint felett pedig bűncselekményt követnek el. Előbbiért pénzbüntetés vagy közérdekű munka, utóbbiért (a rongálás mértékétől függően) szabadságvesztés és kártérítési kötelezettség is járhat. Az sem mindegy, hogy mit rongál meg valaki: ha például műemlék épületet vagy sírt firkál össze, az súlyosbítja a büntetési tételt, míg egy „sima” köztéri pad vagy kuka nem.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!