Közélet

2014.04.16. 16:29

Aranyat ér a türelem, a következetesség

A Bolyai Csapatversenyt idén először természettudományból is megrendezték – a hetedikesek viadalát a Pécsi Tudományegyetem Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola csapata nyerte meg. Felkészítő tanárukkal, Haramachné Matheisz Tündével beszélgettünk.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– Az érdeklődés nem volt mindennapi: több mint tízezer diák vett részt a megmérettetésen. Ezek szerint érdekli a gyerekeket a természettudomány?
– Igen, méghozzá nagyon is. A Bolyai-verseny körzeti fordulóját Kaposváron rendezték meg, ahová 11 négy fős csapatot, tehát 44 gyereket vittünk különbusszal. Többen azért mondtak le a részvételről, mert a buszköltséget nem tudták vállalni a szülők. A tizenegy csapatunkból négy bejutott a legjobb hat közé a megyei fordulóban, a hetedikesek között a legmagasabb pontszámmal került az országos döntőbe a „Sólymok” (Bótor Bálint Sólyom, Gelencsér Bálint, Jankovits András és Nagy Luca), akik ott is remekeltek, a legmagasabb pontszámot gyűjtötték össze az írásbeli és a szóbeli fordulók alatt.

– Amikor én voltam áltisis, nagyjában-egészében utáltuk a kémiát, a biológiát. Ezért elsősorban a tanárokat szerettük okolni. Másként kell tanítani a természettudományos tantárgyakat?
– Iskolánk abban a szerencsés helyzetben van, hogy alsó tagozaton tanító pedagógusaink kitűnő szakmai színvonalon, következetesen és nagy türelemmel oktatják a kis nebulókat. Tanítóink humán és reál tantárgyakból is többféle versenyen indítják el az ügyes és vállalkozó kedvű gyerekeket. Így tehát már alsó tagozaton hozzászoknak a legjobbak a versenyhelyzethez. Felső tagozaton a meglévő biztos alapokra csak tovább kell építkezni. Itt szeretném kiemelni és külön megköszönni kitűnő kollégáimnak, dr. Örkényiné Mostbacher Zsuzsannának, Horzsa Gábornénak és Horváthné Szücs Mártának a mindennapi fáradságos és lelkiismeretes munkájukat.

– Nemzetközi összevetésben hogyan állnak a magyarok?
– A statisztikák azt mutatják, hogy a magyar tanulók kiváló teljesítményt nyújtanak a természettudományos tantárgyak elméleti részéből, tehát definíciókból, fogalmakból, számításokból. Viszont a nemzetközi versenyeken nagy hangsúlyt helyeznek a gyakorlati tudásra, a kísérletekre, a laborgyakorlatokra – s ebben mi, magyarok sajnos rosszabbul teljesítünk.

Tizennégy éve dolgozik a gyakorlóban

Haramachné Matheisz Tünde 1975-ben születtet Pécsett. A Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumában, biológia–fizika szakon érettségizett, majd a pécsi egyetem biológia–földrajz szakán diplomázott. Immár tizennégy éve, azaz 2000 óta dolgozik a Pécsi Tudományegyetem Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában. A Bolyai-versenyen országos tanári fődíjat vehetett át: az elismeréssel a legtöbb diákot eredményesen felkészítő pedagógust jutalmazzák. Férjével három gyermeket vállaltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!