Közélet

2014.07.22. 17:44

A tervek szerint két központja lesz a betegellátásnak Pécsett

A tervek szerint néhány éven belül csak két gyógyító központ működne Pécsett – s ezzel párhuzamosan bezárna többek között a Honvéd Kórház is.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

A Pécsi Tudományegyetem két nagy építkezése közül az egyik – a Szentágothai János Kutató Központ – már be is fejeződött, a másik – a 400 ágyas klinika – pedig célegyenesbe fordult. A következő években azonban nem várható hasonlóan nagy volumenű beruházás. Ennek oka egyszerű: míg az előző ciklusban az Európai Unió az úgynevezett nagy- és kiemelt infrastruktúra-fejlesztési projekteket támogatta, addig a most kezdődő, hét éves periódusban inkább a kisebb beruházásokra esik majd a hangsúly.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a pécsi egyetem ne gondolkodhatna komoly átszervezésekben, fejlesztésekben. – A gyógyító helyek koncentrációja orvos-szakmai, logisztikai és gazdasági szempontokból is elkerülhetetlen – tudtuk meg dr. Tóth Kálmán rektorhelyettestől.

Jelen pillanatban a város számos pontján is működnek klinikák – a tervek szerint azonban a jövőben két nagy központ lenne csupán. Az egyik a 400 ágyas klinika és annak környéke lenne (ide tartozna az Édesanyák úti Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika és az Onkoterápiás Intézet is), a másik pedig a Rákóczi út és Rét utca által határolt terület (ennek egy része a régi Megyei Kórház).

– Ez azt jelenti, hogy egyrészt a 400 ágyas újraindulásával, másrészt az újabb fejlesztések eredményeként fokozatosan megszűnne a klinikai betegellátás a többi helyen, így például a Traumatológián és Ortopédián, az Akác utcában, a volt Honvéd Kórházban, vagy éppen a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti, valamint az Urológiai Klinikán, a Munkácsy utcában – mondta Tóth Kálmán.

A pécsi klinikák átszervezésének terveit az sem befolyásolja, hogy az Akác utcai tömbben (volt Honvéd Kórház) az elmúlt években több, nagyobb ráfordítást igénylő fejlesztés is volt. Az épületkomplexum ugyanis annyira elöregedett, hogy teljes rekonstrukciója az előzetes becslések szerint is rengeteg pénzt emésztene fel. A traumaközpont kialakítása után idén februárban adták át az új bőrklinika épületegységét.

Fokozatos megszűnés

Cikkünkben nem véletlenül fogalmazott úgy Tóth Kálmán rektorhelyettes, hogy nem egyik napról a másikra, hanem „fokozatosan” szűnne meg a klinikai betegellátás néhány helyen: jelenleg ugyanis még nem írták ki a pályázatokat. Úgy tudjuk azonban, hogy sokáig már nem kell erre várni: az ősz elején nyilvánosak lesznek a lehetőségek. Amint kiírják, a pécsiek biztosan pályázni fognak –  amennyiben sikeresek lesznek a források elnyerésében, akkor is jó ideig eltart, mire a szükséges beruházások elindulhatnak, s megvalósulhatnak.

– Azt mindenképpen szeretném azonban leszögezni, hogy a rektori és klinikai vezetésben megvan az elhatározás arra, hogy a terveket maradéktalanul végigvigyük – tette hozzá a rektorhelyettes.

Lesznek ingatlanok

Amennyiben a tervezett átszervezések megvalósulnak, az egyetem ingatlan-portfoliója jelentősen megnövekedne – ez azonban nem jelenti azt, hogy azonnal „pénz állna a házhoz.” Az ingatlanpiac ugyanis finoman szólva sem pörög jelen pillanatban, Baranyában meg egyenesen vegetál – beszédes, hogy például miközben a Művészeti Kar már jó ideje elköltözött a régi helyéről a Zsolnay Kulturális Negyedbe, az egykori épületet máig nem sikerült értékesíteni. A fentiek fényében tehát hiába van például a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti, valamint az Urológiai Klinika jelenlegi épülete jó helyen (a közvetlen belvárosban, a Munkácsy utcában), egyáltalán nem biztos, hogy gyorsan találnának rá fizetőképes vevőt.

400 ágyas: kilenc év

Az előző uniós pályázati támogatási ciklus hét évvel ezelőtt kezdődött, s most ért véget. Ennek a szakasznak pécsi szempontból a legfontosabb egészségügyi hozadéka a 400 ágyas klinika teljes rekonstrukciója és bővítése: az összesen nagyjából tizennégy milliárd forintos beruházást sikerült teljes egészében EU-s forrásból finanszírozni. Érdemes megjegyezni ugyanakkor, hogy az ehhez a beruházáshoz vezető pályázat előkészítésének első lépései még 2006-ban történtek meg, s a tervek szerint jövő tavasszal ér véget a munka – azaz összesen kilenc év telt, pontosabban telik el a pályázatírás megkezdése és a szalagátvágás között. Beszédes, hogy csak a pályázati előkészületi munka mintegy két évig tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!