Elismerés

2024.03.28. 20:15

Zsinórban harmadszorra érdemelte ki a „Kerékpárosbarát Munkahely” címet a PTE

A PTE 2023-ban is megvédte címét, egymást követő években harmadszor kapta meg a „Kerékpárosbarát Munkahely” címet – olvasható a pécsi egyetem közleményében.

Bama.hu

Fotó: Csortos Szabolcs

A közlekedésért felelős tárca 2006-ban indította útjára a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely pályázatát, amelyet 2023-ban 15. alkalommal hirdetett meg települési önkormányzatok, kis- közép és multinacionális vállalatok, valamint közintézmények számára. A pályázattal elnyerhető címmel az ÉKM a kerékpározás elterjedését szolgáló, feltételeit javító önkormányzati és munkáltatói intézkedéseket ismeri el, a rendszerszerű fejlesztések jutalmazása mellett a pozitív példák, előremutató megoldások felkutatására, tapasztalataik feldolgozására és megosztására törekszik. A 2023-as pályázatra 29 település és 37 munkahely jelentkezett, közülük a címet 10 település és 11 vállalat, illetve intézmény kapta meg, köztük a Pécsi Tudományegyetem. 

A nyertesek egy éven keresztül használhatják a „Kerékpárosbarát” címet és logót.  

A Pécsi Tudományegyetem törekvéseiben meghatározó szerepet tölt be a környezeti fenntarthatóság égisze alatt álló zéró-emissziós közlekedés iránti érzékenyítés, kiemelten fókuszálva a kerékpáros közlekedésre. A gépjármű használat mérséklése mellett a PTE igyekszik felhívni a figyelmet a kerékpározás egészségre nyújtott pozitív hatására is, buzdítva minél több egyetemi polgárt a kétkeréken történő közlekedésre. A munkavállalók számára a „Járj dolgozni kerékpárral az egyetemre!” keretében ingyenesen biztosított kerékpárok és a kerékpárral közlekedők számára indított játék, illetve az Európai Mobilitási Hét keretében megvalósuló bringás reggelik, témához kapcsolódó előadások, a kampuszokon elérhető és folyamatosan bővülő kerékpártárolók, a szervezett kerékpáros túrák mind ékes bizonyítékai annak, hogy Magyarország első egyeteme küldetésének tekinti a kétkeréken történő közlekedés népszerűsítését, elterjesztését. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!