Alattomosan támad

2024.03.26. 20:00

Baranyába is elért az országszerte hetek óta terjedő lepkehimlő

Már Baranyába is elért a lepkehimlő (más néven az ötödik betegség) járvány. Az iskolások és óvodások között terjedő fertőző betegség aljas módon terjed, akkor, amikor nem számít rá senki. Szerencsére a gyerekek szervezete hamar megbirkózik a vírussal.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Egyre többen keresik fel a pécsi gyerekorvosokat a lepkehimlő tüneteivel. A gyerekek körében hetek óta terjed a himlőt okozó parvovírus, amelyet ötödik betegségnek is nevez az orvostársadalom. Ennek magyarázata, hogy amikor az elmúlt században összegyűjtötték a gyerekkorban jellemző kiütéses betegségeket, akkor a kanyaró, a skarlát, a bárányhimlő és a rubeola után a lepkehimlő volt az ötödik a sorban. A magyar köznyelvben lepkehimlőnek nevezik az arcon kialakuló, kitárt lepke szárnyaihoz hasonló bőrpír miatt, más nyelveken pedig „megpofozott arc”-nak hívják a betegséget, mert a pofon utáni pirosságra is hasonlít az arcon megjelenő kiütések látványa.

lepkehimlő, betegség, orvos
A lepkehimlő főként az immunhiányos betegekre, valamint a várandós kismamákra jelent veszélyt
Forrás: Shutterstock

A betegségre február óta országszerte hívják fel a háziorvosok a szülők figyelmét, közösségi oldalakon teszik közzé, hogy mire kell figyelni, mik a lepkehimlő tünetei. A vírusfertőzés általában nem jár súlyos tünetekkel. 

Mint a lapunknak nyilatkozó gyermekorvos elmondta, ha a vírus jelen van a közösségben (iskolában, óvodában), akkor szinte kikerülhetetlen, hogy a gyerekek átessenek a betegségen, hiszen a vírus cseppfertőzéssel terjed, még a tünetek megjelenése előtt. Amint a kiütések megjelennek, már nem, vagy csak minimálisan fertőz. Kezelésével kapcsolatban sincs teendő, a pöttyök maguktól múlnak el, s a páciensek egy életre szóló védettséget is szereznek a betegséget okozó parvovírus ellen. Ebből adódóan  minden második felnőtt már találkozott a lepkehimlővel. A lappangási időszak alatt mind a gyerekeknél, mind a felnőtteknél influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek, felnőtt korban gyakori, hogy intenzívebb izületi fájdalmakkal is jár a fertőzés. 

A lepkehimlő főként az immunhiányos betegekre, valamint a várandós kismamákra jelent veszélyt. A vírus ugyanis átjuthat a méhlepényen, és a magzatot is megfertőzheti.  Ha ez az első trimeszterben történik meg, akkor 40 százalékos eséllyel vetéléssel végződhet a terhesség, de parvovírus sajnos a 12. hét után is fokozott veszélyt jelent a magzatra, károsíthatja a babát, súlyos vérképzési zavarokat idézhet elő a fejlődő magzatban. Ha a kismama elkapja a fertőzést, akkor a protokoll szerint hetente figyelik a babát. 

Hogy rendelkezünk-e a parvovírus ellenanyagával, az vérvizsgálattal kideríthető, s a várandós kismamák számára kifejezetten ajánlott is, főként, ha az elmúlt időszakban kapcsolatba került lepkehimlős beteggel, esetleg gyermekközösségben, óvodában, iskolában járt. A himlő ugyanis több intézményben jelen van, az egyik pécsi iskolában a gyerekeket erre a hangosbemondón keresztül is figyelmeztették. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!