Kultúra

2008.10.13. 09:00

Zajos sikert aratott A nyomozó - videóinterjú

Mi a szórakoztató, de egyben intelligens magyar film receptje? Végy egy szótlan főszereplőt, aki pácienseit felkészíti utolsó útjukra: emberünk kórboncnok. Rakd bele élete legnehezebb helyzetébe, majd pakold körbe hihetetlen szereplőkkel és bonyodalmakkal, mindezt tálald fekete humorral. A nyomozóval Gigor Attila maradandót alkotott.

M. Z.

A nyomozó a Magyar Filmszemlén a legjobb forgatókönyv, a legjobb színész és a legjobb vágás díja mellett megkapta a közönségdíjat is. A februárban megelőlegezett bizalomnak a film most kíván megfelelni, hiszen október 2-a óta országos forgalmazásban van. Hogy ne kelljen belőle poénokat lelőni, a Moveast-en rendezett bemutató és közönségtalálkozó élményeit osztjuk meg.

A vetítés a várakozásoknak megfelelően telt házzal zajlott, a találkozó szép névsora - a rendező Gigor Attila, Anger Zsolt főszereplő, Kovács Zoltán vágó és a producer Pusztai Ferenc jött el Pécsre, a csapattal Mispál Attila filmrendező, A fény ösvényei direktora beszélgetett - pedig maradásra bírta a közönséget.

A bölcsen az Apolló Mozi nagytermébe szervezett vetítésre minden jegy elkelt, ami általános tendencia a Moveasten vetített filmek esetében. Annyi különbséggel, hogy erre a filmre nem jutott be mindenki, aki akart. Még egy újdonság, hogy a vetítés után a filmnek és a készítőknek is zajos tetszésnyilvánítás jutott.

Anger Zsoltot, aki a filmben a kopasz, szótlan kórboncnokot alakítja, furcsa volt most hajjal látni, Gigor Attilát pedig nagyon szerény, szimpatikus fiatal rendezőként ismertük meg.  Ezt az olvasók is megtapasztalhatják, megnézve a rendezővel készített videóinterjúnkat.

A nyomozó tökéletes krimi, fekete komédia, valamint magyar társadalomkép egyben, igaz erősen kiforgatott helyzetekkel. A közönségtalálkozón az emberi felelősségről és a "mennyiért vásárolható meg az ember" kérdésén kívül élet és a halál dolgairól beszélgetni, azt mutatja, hogy ez a filmet nem csak önfeledt kikapcsolódásként lehet nézni, mélyebben elgondolkodtató művet kaptunk.

Persze a film feldobja a magas labdát, hiszen a naturális jeleneteket szürreális, morbid elemekkel fűszerezi, s az alapvető téma élet és halál.
Gigor Attila számára nem ismeretlen Pécs, hiszen itt tanult egy évig magyar szakon, majd magába szippantotta a filmszakma. Habár ez az első nagyjátékfilmje, számos kisfilm van a háta mögött, s már első filmje alapján sejthető, hogy nem fog eltűnni a szakmai életből. A forgatókönyvet négy évig írta, aminek az alapötletéről ennyit mondott: „Akartam egy filmet, amiben nagyon sok embert ölnek meg.” Erre a kiindulópontra életképes történetet sikerült kreálnia.

A találkozó szakmai kérdésein túl a névválasztás kérdése is felvetődött: Malkáv neve például ismerősen csenghet a rutinos számítógépes játék rajongóknak, ugyanis a Vampire: Bloodlines című vámpíros szerepjátékra utal. Ehhez Gigor csak annyit fűzött hozzá: „Utálok karakterneveket kitalálni. Amikor a forgatókönyvet írtam, épp a Bloodlines-szal játszottam. Így jött Malkáv neve. Malkáv apjának eredeti neve pl. Noszfer Artúr volt, amiből természetesen azonnal Nosferatura következtethetünk….Inkább a forgatókönyv egyéb részleteivel foglalkozom.”

Hogy mennyit kellett foglalkozni a könyvvel, arra Kovács egyetértőleg bólintott: „Annyira fel van építve a film, és annyira ügyel minden részletre, hogy nagyon nehéz lett volna jeleneteket kihagyni, vagy felcserélni a sorrendjüket, mert akkor a néző valószínűleg vakarta volna a fejét, hogy most akkor miről maradt le.”

A részletesség a világra és a karakterekre is teljes mértékben igaz. Mint Anger Zsolt elmondta: „Ez a forgatókönyv és a film teljesen lenyűgözött, a karakter magával ragadott, és ami igazán tetszett benne, hogy úgy kellett felépítenem Malkáv Tibor szerepét, mint egy olyan férfiét, akinek arcán szinte semmi érzelem nem látszik. Keveset beszél, gyakorlatilag egy bábut nézel a filmen. Ami a legizgalmasabb, hogy ebből a külsőből a nézőnek kell felépíteni a főszereplő belső világát, ami igencsak gazdag. Ezt kell megéreznie a film nézőjének, akkor működik Malkáv Tibor és a film is.”

Úgy néz ki, hogy a feladatot a stábnak sikerült teljesítenie, hiszen a film igen jó visszajelzéseket kap. Anger Zsolt hozzátette: „Évek óta nem történt meg az, hogy egy fiatal rendező odajött hozzám egy forgatókönyvvel és közölte, hogy szeretné, ha játszanék a filmben. Valami változik ebben az országban. Jönnek az új tehetségek, akik emberszámba veszik a színészt is!”

Már csak egy kérdés maradt: vajon mi lesz a film további sorsa? Most a Moveasten versenyez az Arany Benjáminért, de járt már Karlovy Varyban és egyéb helyekre is megy. Sőt, a producer, Pusztai Ferenc elmondta, hogy már tárgyal velük Hollywood egy amerikai bemutatóról, továbbá egy esetleges remake-ről.

Biztató indulás, várjuk a folytatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!