Kék hírek, bulvár

2008.06.03. 14:28

Százmilliókat ér a Pécsen lefoglalt kokain - képek és videó

Baranyában példátlan mennyiséget képvisel az a tízkilónyi kokain, amit tegnap délután foglaltak le a baranyi rendőrség és a Nemzeti Nyomozóiroda közös akciójában. A nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező hálózat az egész országban terjesztette volna a drogot.

(nl)

Hétfőn délután komoly bűnözői kört számoltak fel a Nemzeti Nyómozóiroda és a Baranya Megyei Rendőrfőkapitányság közös akciójában. A kommandósok bevonásával végzett, a megye több településén egyszerre végrehajtott rajtaütés részleteiről kedden délután számolt be részletesen Váradi Csaba főtanácsos, az NNI területi alosztályának vezetője és Dakos József tábornok, a BMRFK vezetője.

Mint elmondták, az akciót több hónapos nyomozás előzte meg, végül hétfőn délután egy harkányból Pécs felé tartó kocsi leállításával indult az események sorozata. A rendőrök előbb leállították a forgalmat, hogy egy esetleges tűzpárbaj ne fenyegessen ártatlanokat, majd a kommandósok megállásra kényszerítették az autót, amelyben két férfi - egy budapesti és egy budapest környéki lakos - utazott. A kocsi hátsó ülésén találtak egy dobozban öt kiló tömbösített kokaint, majd az első ülés alól is előkerült három csomag.

Ezt követően Harkány és Siklós környékén összesen tizenkét házkutatást tartottak a rendőrök, ahol további két kiló kokaint találtak, vélhetően ugyanabból a forrásból. A házkutatások során némi marihuána, negyvenezer euró és mintegy hatmillió forint készpénz is előkerült, de kilenc mm-es pisztolyt is találtak a hozzá való lőszerekkel.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A kokain gondosan be volt csomagolva (fotó: rendőrség)
[/caption]Az akció nyomán összesen hét személyt hallgattak ki, közülük öten őrizetben vannak. A budapesti és baranyai személyek mellett egy horvát férfit is elfogtak, akit már jó ideje szemmel tartott a rendőrség. A hálózat több tagja volt már büntetve kábítószeres és egyéb ügyek miatt. Az őrizetbe vett 30-40 év közötti személyek többsége nem tett vallomást, előzetes letartóztatásukról várhatóan szerdán határoznak.

Mint azt a sajtótájékozatón elmondták, a rendőrség az eddigi adatok alapján egy országosan működő, kiterjedt bűnözői hálózat felszámolását indította el a hétfői akcióval. A lefoglalt drogot (amely vélhetően valamelyik déli országból, nagykereskedői forrásból származik) az egész országban piacra dobhatták volna. A nagy tisztaságú kokainból Baranyában ez a tízkilós fogás a rekord, de az utcán többezer adagot kitevő mennyiség országos viszonylatban is kimagaslónak mondható. 

A gazdagok drogja – csak megbízható ismerőstől

A kokain – az ára miatt – a drogfogyasztók felső tízezres rétegének kedvelt kábítószere. Az USA-ban terjedt el, onnan jutott el Európába. A művészvilág ismert alakjai is szívesen fogyasztották, például Werner Fassbinder filmrendező kokain-túladagolásban halt meg. Tudomásunk szerint több honi, sztárnak tartott híresség sem veti meg. A kokaint más csatornák segítségével terjesztik, mint az ismert könnyű drogokat. Diszkókban, utcán nem árulják, és „leszólítással” sem próbálnak meg sehol ránk sózni az anyagból. Állítólag csak megbízható ismerős megbízhatónak tartott ismerősén keresztül szerezhető be a terjesztőktől, akiknek viszont – legalábbis a hétfői hatalmas bukta előtt – általában nem szokott gondot okozni a szállítás.

Felszippantják, beinjekciózzák vagy belélegzik

A kokacserjét a dél-amerikai indiánok is fogyasztották stimuláló és étvágycsökkentő hatása miatt. Az inkák vallási ceremóniák alkalmával használták. A tiltott drog felszippantható az orrba, adagolható injekcióban, hevítéssel elpárologtatva be is lélegezhető. Fogyasztása a hangulat javulását, teljesítmény-növekedést, a fáradtság és az étvágy eltűnését, a szexuális vágy fokozódását eredményezi. Nagyobb mennyiség szorongást, agresszív viselkedést, álmatlanságot, verejtékezést, impotenciát válthat ki. Szívritmus-zavarokat, koszorúér-elégtelenséget, agyi érszűkületet és epilepsziához hasonló görcsöket is okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!