Nehéz döntés

1 órája

Ez a választás egész életünkre hatással lehet

Az általános iskolából kikerülve hozzuk meg életünk első komoly döntését, még ha akkor nem is érezzük át teljesen annak súlyát. A pályaválasztás pedig ekkor dőlhet el, sokan pedig ha nem jól választanak, egész életükre hatással lehet.

Jusztin Levente

Korunk általános és középiskolásai számára előnyös, hogy rengeteg pályaorientációs programot szerveznek. Nem csupán a gyermeknek és a szülőnek fontos a pályaválasztás, hanem a tendenciát látva az oktatási intézményeknek is lényeges, hogy a gyermek világos célokat tudjon meghatározni magának. A munkahelyek is egyre több figyelmet fordítanak arra, hogy eltökélt és minőségi szakembereket csábítsanak saját területeikre.

középiskola, felvételi, pályaválasztás
A központi felvételi megírásával már eldőlhet a pályaválasztás
Fotó: MW

Nehéz a pályaválasztás ennyi idősen

Minden segítség hasznos lehet, hiszen rengetegen ilyenkor nem fogják fel ennek a döntésnek a súlyát és nem választanak helyesen pályát. Szülői nyomásra is lehet rossz utat választani. Szokás volt azt állítani:

Fiam, tanulj mert nem lesz belőled semmi!

Aki ezt állítja, az téved, határozottan mondhatom.

Kortársaim, régi iskolatársaim közül sokakat látok szakmájukban, diplomájukat érvényesítve dolgozni, ahol építhetik a szép karrierjüket. De korántsem boldogok ettől. Egy ismerősöm hiába járt versenyeken és lett tanító kiváló minősítéssel, egy évet sem tudott dolgozni a szakmájában. A kétkezi munkát pedig nem szabad alábecsülni, nem tudhatjuk, abban micsoda öröm rejtőzik a karrier mellett. Diplomával pedig lehet nem lehetünk Gordon Ramsay egyik séfje.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!