Postabontás

2024.08.24. 08:00

Olvasónk írja: A hajléktalanok sem bújhatnak a föld alá, segíteni kell őket is

Tóth Viktória

A kép illusztráció

Forrás: GettyImages

Fotó: RapidEye

Az utóbbi időben jelentős visszhangot kapott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat terve, miszerint egy éjjeli menedékhelyet, krízisszállót nyitna Pécsen, a Mártírok útján található ingatlanban. Az épület környékén és a városrészben élők nemtetszésüket fejezték ki a tervvel kapcsolatban, ami jól mutatja, hogy ez a téma sokkal összetettebb és mélyebb annál, mint ahogyan egyesek megközelítik. Sokan, ha meghallják a hajléktalan szót, automatikusan elutasítják a kérdéskört. „Ne is lássam, ne is halljam őket, a közelembe se jöjjenek” – gondolják sokan. De szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy a hajléktalanok, akár látjuk őket, akár nem, léteznek. Igen, léteznek Pécsen és Baranya vármegyében is. De hová mehetnének? Bújjanak a föld alá? A belvárosban nem tűrik meg őket, és a forgalmasabb városrészeken sem kívánatosak.

A fedél nélkül élőkkel kapcsolatos sztereotípiák, sem minden esetben tükrözik a valóságot. Nem fekszik mindegyikük részegen a pad alatt és nem követ el garázdaságot. Minden ember története egyedi, és ezáltal nem lehet őket egy kategóriába sorolni. A hajléktalanság mögött gyakran olyan tragikus események és történések sor áll, amelyek bármelyikünkkel megtörténhetnek.

A hajléktalanok segítése összetett feladat. 

S ha globálisan tekintünk a hajléktalanság problémájára, világossá válik, hogy mind a segítő szervezetek, mind pedig a társadalom egésze – beleértve magukat a hajléktalanokat is – abban érdekelt, hogy minél kevesebb ember legyen ilyen helyzetben. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy ezek az emberek vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba. 

Mert igenis vannak hajléktalanok, akik képesek teljesen talpra állni, és sikeresen visszailleszkedni a társadalomba. Ahhoz, hogy újra munkát vállalhassanak, talpra állhassanak, és legyen egy hely, ahová hazamehetnek, megfelelő körülményekre van szükségük. Olyan munkahelyek kellenek, amelyek elérhető távolságban vannak számukra, és olyan menedékek, ahol éjszakára biztonságban pihenhetnek. Mindez az utcán, a hidegben egyszerűen nem lehetséges. 

Ráadásul, ha a hajléktalanok este és éjszaka nem az utcán vannak, akkor a város lakói és látogatói is kevésbé találkoznak velük, ami csökkentheti az ebből fakadó feszültségeket. Így mindenki számára jobb lenne: a hajléktalanok számára esély a felemelkedésre, a városlakók számára pedig egy rendezettebb, békésebb környezet.

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!