Postabontás

2024.07.30. 08:32

Mozgó posták létrehozása a megoldás – véli olvasónk

Wald Kata

Fotó: Viszló Balázs

Egy posta megmaradása a tét. Ezért küzd egy önkormányzati képviselő, értesültünk a Dunántúli Naplóból. 

Van egy szolgálat, amely ősidők óta fennáll: az információnak el kell jutni a címzetthez, akár füstjelekkel, akár más módon,. Ez a huszadik, huszonegyedik században a posta feladata. Hogy ezt hogyan oldja meg, az nem az állampolgár problémája. 

Miért zárunk be postahivatalokat? Mert a fenntartása drága. Rendben. Akkor zárjuk be, de a szolgáltatás nem szüntethető meg, nem lehet megnehezíteni az állampolgár számára a hozzáférést. Hajdanában még a legkegyetlenebb télben is házhoz szállították a levelet és egyéb küldeményt. Most pedig - mert a posta vezetése gondolt egy nagyot - nekem kell a csekkek befizetéséért az összevont befizetőhelyre szaladgálnom, mindegy hány éves vagyok, és milyen betegséggel küzdök. Az ajánlott küldeményeimért is én utazgatok, mert ha egyszer nem talál otthon a postás, másodszor már meg sem kísérli a levél, stb. átadását. Szerintem ez tűrhetetlen, így nem mehet tovább. Vagy le kell váltani a posta egész vezérkarát, vagy ki kell találni valamit, hogy a posta visszanyerje méltó régi nagy hírét. 

Ha a hivatal fenntartása költséges, akkor mozgó postákat kell létrehozni. Például a legolcsóbbnak tűnő, háromkerekű, fedett, akkumulátoros riksákkal. A pénz kifizetésekkor pedig adjanak melléjük fegyveres kísérőt. És minden be-, és kifizetést a helyváltoztató járművön lehessen lebonyolítani. Még a postás is jól járna, mert nem kell az időjárás viszontagságainak kitennie magát. A címzett távollétében pedig kötelező legyen a következő napon ismét megkísérelni a küldemény átadását, és csak azután várják el a személyes megjelenést. 

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!