Postabontás

2024.07.26. 20:00

A Püspöki Palota kertje az ideális koncerthelyszín - véli olvasónk

Wald Kata

Néhány nappal ezelőtt olvastam egy újságcikket a pécsi Püspökvári Esték nyári rendezvénysorozat júliusi koncertjéről. Ezen a címen már évek óta rendeznek előadásokat, és anno nagy örömmel fogadtam a helyszínt, mivel még sosem jártam - idős korom ellenére - a Püspöki Palota kertjében. Nem csalódtam. A muzsika mindenhol csodálatos, de másképp hat rám egy hangversenyteremben, templomban, az utcán, vagy egy kertben. És ennek a kertnek varázsa van. Élményekkel feltöltődve ballagtam haza éveken keresztül a hangversenyek után.  Ezért aztán a júniusi első előadásra is nagy örömmel készültem, mert észre sem vettem a rendező Filharmónia weboldalán az értesítést, amely szerint  a Székesegyház nyugati oldalán levő autóparkolóból alakítottak ki egy új koncerthelyszínt.  Odaérve megkérdeztem a jegyet értékesítő fiataloktól, hogy mi lehet az oka ennek. 

Azt a felvilágosítást kaptam, hogy a püspök kívánságára történt ez a módosítás. Napokig gondolkodtam, vajon mi lehet a zavaró tényező ezekben a körülbelül egy órás koncertekben, de gondoltam az illetékestől szeretném megkérdezni. Azzal tisztában voltam, hogy egy ilyen kicsiny "problémával" személyesen nem járulhatok a püspök elé, ezért felhívtam a püspöki titkárt, hogy tolmácsolja szerény kérésemet. Biztos vagyok benne, hogy megtette, de sajnos semmi nem változott, mivel a július 11-i koncertet is - amikor 19 órakor még a helyszínre odasütött a nap, és árnyékban a hőmérő még 38 fokot mutatott, valamint a földet borító nagyméretű kövezet az egész nap magába szívott forróságot csak úgy ontotta magából az egész műsor alatt  -  itt tartották. 

A Székesegyház tornyának látványa, és a zene sem tudta erről a kellemetlen tényezőről egészen elvonni a figyelmemet, pedig a muzsikusok mindent megtettek, amit csak lehetett. Én az akusztikát sem találtam jobbnak, mint a zöld környezetet biztosító kertben, mivel más egy zárt helyen, és más a szabadban.

Kodály Zoltán azt mondta, hogy "a zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható." A mai felgyorsult világban sokaknak nyújt egy koncert szellemi és lelki feltöltődést. De nem mindegy, hogy ehhez milyen körülményeket biztosítanak a közönségnek, és a muzsikusoknak, akik nem kevés gyakorlás árán ezt a lelki táplálékot átadják a nézőknek.

Természetesen a zene szeretete ezentúl is sok helyre elvisz majd, és remélem, lesz még alkalmam a közönség soraiban ülve azt érezni, hogy a muzsika ölel körül a csodálatos Püspöki Palota kertjében.

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!