Postabontás

2024.07.28. 08:20

A műanyagnak szelektív kukában a helye - véli olvasónk

A műanyag palackok 50 forintért való visszaváltásának lehetősége kapcsán többekben megfogalmazódott a kérdés - ahogy azt például a Postabontásban is olvashattuk -, hogy a szelektív hulladékgyűjtésnek a jövőben így lesz-e vajon létjogosultsága.

Wald Kata

Teljesen megdöbbentőnek tartom a  felvetést. Én emlékszem, amikor még nem voltak szelektív gyűjtőszigetek, illetve nem volt házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, akkor az egyik áruházlánc üzletébe vittük zsákszám a műanyag palackokat. Mert fontos volt a környezet védelme. 

Nincs ez most se másként. Csak sokkal jobbak a körülmények. 

Most, hogy már sok háztartás rendelkezik szelektív gyűjtőedénnyel, sokkal egyszerűbb a helyzet. És szükség is van erre, hiszen nem csak az üdítőitalos, vizes, stb. palackok készülnek műanyagból. Ott vannak a mosószeres, mosogatószeres, egyéb tisztítószeres flakonok, és az élelmiszerek közül is nagyon sok mindent műanyagba csomagolva árulnak. Ezeknek mind a szelektív gyűjtőben a helye. Az persze más kérdés, hogy vannak háztartások, amelyek nem éltek a lehetőséggel, és nem igényelték a szelektív kukákat. 

Aminek egyébként szerintem legfőképp a szolgáltató az oka, hiszen az edényzethez annak idején úgy tudtunk hozzájutni, ha elmentünk érte a depóba. Nekem is a családom segítségét kellett kérnem, hogy autójukkal közreműködjenek a fuvarozásban. Aki ezt nem tudta megtenni, nem is gyűjti szelektíven a hulladékot. Amit látni is lehet -  a kommunális kukák rengeteg helyen tele vannak papírral, műanyaggal. A kukák kiosztásakor az lett volna az ideális, ha azokat teherautókra felpakolja, és minden háztartásba kiviszi  a szolgáltató. De ezen már kár keseregni. Viszont lehetne tenni jövőbe mutató lépéseket: a Biokomnak nem csak a tilosban parkoló autók büntetésével kellene foglalkoznia, hanem bírságolhatná mindazokat, akiknél adott a lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre, de mégse élnek vele. 

Név és cím a szerkesztőségben 

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!