Postabontás

2024.06.30. 08:00

Hatvanéves a Herman Ottó Horgász Egyesület

Tóth Viktória

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Smiltena

Egyesületünk, a Herman Ottó Horgász Egyesület Pécs 2023-ban töltötte be hatvanadik születésnapját. Egy születésnap mindig elgondolkodtatja minden résztvevőjét. Így jártunk mi is, amikor szembesültünk e-szép kerek évszámmal. Igyekeztünk úgy köszönteni névadónkat a születésnapunk évében, hogy az emelkedettebb hangulatú legyen a korábbi megemlékezéseknél.

A 2023. őszi közösségi munkán a környezetvédelmi feladatok kapták elsődlegesen a hangsúlyt. A közel 46 hektáros területünkön erdő, tó, mocsár, rét, nádas színesíti a természet festőpalettáját változatos elemeivel. Tavunk élővilágát az év vége közeledtével mindig megváltoztatja az egyre szélsőségesebb időjárás, ezért a rendbetételhez komoly fizikai megmérettetés kellett társuljon tagjaink vállalkozó kedvéhez. A kevésbé kívánatos hódok közreműködésével összeroppantott és kidőlt fák a cserkészutakon és a vízparti tisztásokon várták eltávolításukat. Elaggott csónakok a víz alatt, mint öreg kiszeparált tengeralattjárók, szélfújta PET-palackok a réten, mind-mind a szorgos kezektől várták a megváltást. Ehhez a feladattömeghez tartozott még a közlekedési utak karbantartása, a halőrház kisebb tetőbővítése, a parti horgászhelyek kaszálása is.

Mint már ezidáig igen sok alkalommal, most is a helyi önkormányzattal való együttműködésünk jegyében a polgármester, Kajdy Zita egy munkatársa kíséretével, velünk együtt megkoszorúzta a Pécsi tó és a Herman Ottó tó közti domboldalon őrködő Herman Ottó természettudós szobrát.

Akik Orfű község gyönyörű, és hosszan elnyúló völgyébe látogatnak, megtapasztalhatják milyen egyesületünk tagjainak az egymással és a helyi közigazgatással való kézfogása.

Köszönettel kell említenünk a MOHOSZ-szal való eredményes és jól érzékelhető kapcsolatunk súlyát is. Kézzel foghatóan nyugtázhatjuk az évek során kapott segítséget több vonatkozásban is. Kiemelkedően mutatkozott ez, a pályázati munkák sikerében, a támogatások jelentősége és közvetlen mérhető hasznossága vonatkozásában. 

Változatos és egyben stabil halas élővilágunk szinten tartásához kaptunk a sorstól még egy segítő társat. Ez pedig a Czikkhalas Kft. Ők egy minden tekintetben megbízható, rendkívül kreatív, és segítőkész gazdálkodó szervezet, akik több évtizede jelentenek komoly partneri támaszt egyesületünknek. A cégvezető tulajdonos Czikk László nem csupán egy kiváló gazdálkodó, tavait, halait, erdeit és vadjait jól ismerő szakember. Személyében egy széles látókörrel bíró, az átlagosnál lényegesen műveltebb és a műszaki ismeretekben is jártas, a humán gondolkodást markánsan képviselő környezetvédőt tisztelünk. Tanácsaival és tetteivel az elmúlt évtizedek alatt sokban hozzájárult egyesületünk talpon maradásához.

Örökségünket nem csupán őrizni, hanem értéküket növelni, fejleszteni kell! A természetbe nem kimenni kell, hanem vele együtt kell benne élni akkor is, amikor a horgászbotot a kezünkbe vesszük.

Dobi Ferenc

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!