Postabontás

2024.05.05. 18:30

Az utakon a túlzott lassúság is veszélyes – véli olvasónk

Vita tárgya a Postabontásban is, hogy az idős autóvezetők veszélyesek- e, vagy sem az utakon.

Wald Kata

Fotó: Rido

Nehéz állást foglalni a kérdésben, hiszen vannak olyan idős emberek, akiknek vezetési képességei a fiatalokéval vetekszenek. Viszont sajnos ellenpéldát is lehet látni, nem keveset. A minap Pécsett, az alagúton át vezetett az uram, az Ágoston tér irányába. Már az Aradi vértanúk útján érzékelhető volt, hogy valami miatt nagyon lassan halad  a forgalom. Nagyjából 20-30 km/h-ás sebességgel cammogtunk előre. Aztán az alagút után világossá vált számomra, hogy mi a csigatempó oka: egy autó az előttem araszoló sorban egyszer csak kivágódott, és gyors előzésbe kezdett. Utána még páran követték a példát, így egyszer csak én kerültem a fennakadást okozó autó mögé. 

Egy idős úr vezette a járművet, rendkívül bizonytalanul. Bizonyára azt gondolta, hogy ha lassan halad, akkor nem érheti baj se őt, se a forgalomban részt vevő többi közlekedőt. Szeretném azonban felhívni a figyelmet arra, hogy a túlzott lassúság legalább annyira veszélyes, mint a gyorshajtás. Mert előzésre kényszeríti azokat, akik a megengedett tempóban haladnának. És feszültséget, idegeskedést szül, ha valaki láthatóan ennyire bizonytalan az autóvezetésben. A jogosítványok meghosszabbításánál nagyobb szigorra lenne szerintem szükség, és talán az se lenne hiábavaló, ha egy szakoktató is felülvizsgálná, hogy a hetven év felettiek képesek -e biztonsággal autót vezetni. Én is közel járok a hetvenhez - ha elérem azt a kort, vállalnám a megmérettetést. 

Név és cím a szerkesztőségben

Ha érdekeset látott, hallott, mondja el nekünk! A 06 30/3511-111-es számon várjuk hívását minden hétköznap 8 és 16 óra között.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!