2024.01.18. 07:40
Régebben ismeretlen volt az allergia, most pedig népbetegség - mondja olvasónk
Fotó: Fehér Gábor
Nagyon sok a különféle ételallergiával küszködő kisgyerek - unokám óvodai csoportjában, ahogy a menyem mesélte, szinte a létszám fele valamilyen élelmiszer összetevőre érzékeny. Liszt, tej, glutén, laktóz, stb. Amikor a parlagfű virágzik, akkor is minden évben újra és újra elcsodálkozom azon, hogy milyen sok az allergiás. A környezetemben is minden évben van egy-egy újabb "beteg".
Nem kell hozzáértő szakembernek lenni ahhoz, hogy észrevegyük: a tendencia nem jó irányba halad. Az okokra lennék én nagyon kíváncsi. Mi vezet vajon oda, hogy egy három-négyéves kisgyerek bizonyos élelmiszer összetevőkre allergiás? A várandósság folyamán alakul ki, vagy a kicsik életének első hónapjaiban? És a parlagfű allergiát mi váltja ki vajon? Miért jelentkeznek a gyom virágzásakor a szénanátha tünetei azoknál, akik korábban évtizedekig makk egészségesek voltak? És talán a legfontosabb az a kérdés, hogy a mi időnkben, hatvan-hetven évvel ezelőtt miért nem volt ilyen mértékben jelen az allergia az életünkben?
Név és cím a szerkesztőségben