Megbeszélések

3 órája

Sulyok Tamás: a Vajdasági Magyar Szövetség a magyar-szerb kapcsolatrendszer megkerülhetetlen tényezője

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a magyar-szerb kapcsolatrendszer aktív és megkerülhetetlen tényezője - mondta Sulyok Tamás köztársasági elnök, miután megbeszélést folytatott Pásztor Bálinttal, a VMSZ elnökével vasárnap Palicson.

MW

Sulyok Tamás köztársasági elnök találkozója Pásztor Bálinttal, a VMSZ elnökével

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A köztársasági elnök kiemelte: a vajdasági magyar közösség évek óta közösségileg és egyénileg is megbecsülésnek örvend Szerbiában, és a magyarság szerzett jogai nem szenvedtek, és nem szenvednek csorbát.

Hozzátette: 

ennek is köszönhetően Magyarország Szerbiára nemcsak stratégiai partnerként, hanem őszinte barátként is tekint.

Szerbiában, azon belül is a Vajdaságban jelentős számú magyarság él - emlékeztetett az államfő. Hozzáfűzve: ezért is tartotta fontosnak, hogy a hétfői belgrádi hivatalos találkozói előtt a vajdasági magyarok érdekképviseleti szerveinek vezetőivel is egyeztessen.

Sulyok Tamás a hétfői látogatásról elmondta: megbeszélést folytat Aleksandar Vucic szerb államfővel, majd Milos Vucevic miniszterelnökkel és a Szerb Köztársaság házelnökével is találkozik.

A köztársasági elnök emlékeztetett: 2013. június 26-án a magyar-szerb megbékélési folyamat egyik mérföldköveként Áder János akkori államfő és Tomislav Nikolic szerb köztársasági elnök közösen fejet hajtottak a II. világháború során ártatlanul kivégzett magyar és szerb áldozatok csúrogi emlékművei előtt.

Hozzátette:

 hétfőn, a belgrádi hivatalos tárgyalásokat követően Aleksandar Vucic köztársasági elnökkel Csúrogra látogatnak, majd Zsablyán közösen átadják a felújított Havas Boldogasszony római katolikus templomot.

Sulyok Tamás beszédében megemlékezett a csaknem egy éve elhunyt Pásztor Istvánról, a VMSZ néhai elnökéről, akinek „elévülhetetlen érdemei voltak a sikeres magyar-szerb megbékélési folyamatban".

„Az általa képviselt szembenézni akarás a történelmi múltunk neuralgikus pontjaival tette lehetővé annak a bizalmi légkörnek a kialakulását, amely megalapozta a két ország ma tapasztalható stratégiai partnerségét, ezáltal megteremtve a magyarországi szerb nemzetiség és a vajdasági magyarság számára a szülőföldön való boldogulás lehetőségét" - tette hozzá.

A magyar közösség helyzetéről, a vajdasági magyar közösség küzdelmeiről, eredményeiről, célkitűzéseiről is tájékoztatták Sulyok Tamás köztársasági elnököt - mondta el Pásztor Bálint a megbeszélést követő sajtóeseményen. Hangsúlyozta: a tárgyalás témája volt többek között a gazdaságfejlesztés, a belpolitikai állapotok és a történelmi megbékélés kérdése.

A VMSZ elnöke megtiszteltetésnek nevezte, hogy Sulyok Tamás szerbiai látogatását Palicson kezdte és a Vajdasági Magyar Szövetség vezetőivel találkozott.

Kiemelte:

 mindez azt is kifejezi, hogy a köztársasági elnök a magyar-magyar együttműködést nagyon fontosnak tartja.

Pásztor Bálint elmondta: a köztársasági elnököt tájékoztatták a Vajdasági Magyar Szövetség politizálásáról országos tartományi és önkormányzati szinten, valamint a Magyar Nemzeti Tanács célkitűzéseiről és eredményeiről is.

A VMSZ elnöke emlékeztetett: van néhány olyan nemzetpolitikai szempontból fontos célkitűzés, amelyek a Vajdaságból indultak, és van néhány olyan is, amelyről elmondható, hogy csak itt valósultak meg. 

Innen indult a kettős állampolgárság gondolata, és itt valósult meg a Magyar Nemzeti Tanács képében a magyar perszonális kisebbségi autonómia is 

- hangsúlyozta.

A vajdasági gazdaságfejlesztés eredményeiről kifejtette: magyarországi kormányzati eszközökből mintegy félmilliárd eurónyi beruházás valósult meg, több mint 16 ezer vajdasági magyar gazdát, vállalkozót, családot támogatva, hozzájárulva ezzel a vajdasági magyar közösség tagjainak versenyképességéhez.

Kifejtette: 

a vajdasági magyar közösség nyolc államtitkára, hat parlamenti képviselője, tartományi házelnöke és egyéb tartományi kormányzati tisztségviselők révén a szerbiai belpolitika egyik fontos szereplője.

A történelmi megbékélés fontosságára felhívva a figyelmet emlékeztetett: 11 évvel ezelőtt az akkori köztársasági elnökök közösen hajtottak fejet a II. világháború során ártatlanul kivégzett magyar és szerb áldozatok csúrogi emlékművei előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában