Közel-keleti konfliktus

2024.09.09. 10:02

Többen meghaltak a szíriai célpontok elleni izraeli légicsapásokban

Az izraeli–palesztin háború 339. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Romos épületek a Gázai övezet északi részén fekvő Jabaliában 2024. szeptember 8-án

Forrás: AFP

Fotó: Omar AL-QATTAA

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint fel kell lépni a megszállt palesztin területeken elkövetett izraeli jogsértésekkel szemben

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn kijelentette, hogy a közel egy éve tartó gázai fegyveres konfliktus befejezése prioritás, egyben arra szólított fel, tegyenek lépéseket az ellen, hogy a megszállt palesztin területeken Izrael „semmibe veszi” a nemzetközi jogot.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi biztosa  az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésszakát Genfben
Fotó: Fabrice COFFRINI / Forrás:  AFP

Volker Türk az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésszakát Genfben megnyitva hangsúlyozta: 

A háború befejezése és egy teljes körű regionális konfliktus elkerülése abszolút és sürgős prioritás. (...) Az államok nem fogadhatják el sem ebben, sem más helyzetekben a nemzetközi jog, benne a Biztonsági Tanács kötelező erejű határozatainak és a Nemzetközi Bíróság végzéseinek égbekiáltó semmibevételét.

Idézte a Nemzetközi Bíróság júliusban kiadott véleményét, amely szerint Izrael telepespolitikája a megszállt palesztin területeken sérti a nemzetközi jogot.

A genfi ülésszakot megnyitó beszédében Türk mérleget vont eddigi – kétéves – munkájáról, kiemelve, hogy jelenleg emberi jogi szempontból világszerte „hatalmas kihívásokkal” állnak szemben. Különös aggodalmát fejezte a fegyveres konfliktusok civilekre tett hatásai miatt; úgy fogalmazott, hogy Ukrajnában a polgári személyek „a terror körforgásainak csapdájában vergődnek”.

Beszélt arról is, hogy „a világ minden régiójában mélyen gyökerező hatalmi dinamikát látunk a hatalom megszerzése vagy megtartása érdekében, az egyetemes emberi jogok rovására”. Bírálta, hogy egyes politikusok választási kampányidőszakokban „bűnbakot csinálnak migránsokból, menekültekből és kisebbségekből”. Úgy vélte, ezt lehetett tapasztalni például Ausztriában, Franciaországban, Németországban, Magyarországon, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban.

Mint mondta, több országban tettek kísérleteket olyan jogok korlátozására is, mint a szabad véleménynyilvánítás, a gyülekezési jog, a sajtószabadság. Itt Azerbajdzsánt, Malit, Ugandát, Venezuelát, Tunéziát, Nicaraguát, Vietnamot és Kínát említette példaként.

Összességében pozitívnak minősítette viszont az elmúlt évek globális fejleményeit a halálbüntetés felszámolásának terén, miközben negatív példaként hozta ebben az összefüggésben Iránt és Szaúd-Arábiát.

Többen meghaltak a szíriai célpontok elleni izraeli légicsapásokban

Legkevesebb 14 ember vesztette életét, és sokan megsebesültek a szíriai Maszjaf elleni izraeli légicsapásokban – jelentette hétfőn a szíriai állami hírügynökség.

„Vasárnap este 23 óra 20 perckor az izraeli erők Libanon északnyugati része felől légitámadást indítottak a Szíria központi régiójában található több katonai objektum ellen” – idézte az SANA hírügynökség a katonai forrásokat, amelyek szerint a szíriai légvédelem a támadó rakéták közül többet megsemmisített.

Hírszerzési tájékoztatás szerint több találat érte a Hama tartománybeli Maszjaf közelében található, vegyi fegyverek előállításán dolgozó katonai kutatóközpontot, ahol a feltételezések szerint a fegyvergyártásban részt vevő iráni katonai szakértők egy csoportja is tartózkodik.

A SANA közlése szerint a légicsapásoknak legkevesebb 14 halálos áldozatuk és 43 sebesültjük volt. A légicsapások két helyen tüzet is okoztak, amelyek oltásán a tűzoltóság dolgozik.

Az izraeli csapások azóta szaporodtak meg, hogy a Hamász palesztin iszlamista mozgalom fegyveresei október 7-én megtámadták Izrael déli részét, 1200 embert megöltek, és mintegy 250-et elhurcoltak.

Ez történt vasárnap:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában