Nyomozás

2024.08.06. 11:16

Az amerikai, az orosz és a szlovák titkosszolgálat is kapcsolatban lehetett Portikékkal

Tele volt a magyar szervezett bűnözés egykori központi figurájának környezete a titkosszolgálatokhoz kötődő emberekkel. A nyomozás most is folyik. Ami biztos: a magyar titkosszolgálatok mellett a tengerentúli, a szlovák és az orosz szervek is kapcsolatban lehettek Portikékkal, amiről ők maguk sokszor talán nem is tudtak, kivéve a tengerentúli vonalat, az FBI ügynökeivel ugyanis Portik Tamás többször is egyeztetett.

MW

Portik Tamás (k) vádlott az ő és két vádlott-társának büntetőperén a Fővárosi Törvényszéken 2023. június 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Jelenleg is folyamatban van a magyar alvilág egykori rettegett ura, Portik Tamás titkosszolgálati kapcsolatainak a vizsgálata – értesült a Magyar Nemzet. Ez a vizsgálat az Aranykéz utcai robbantás és a Prisztás-gyilkosság megrendelése miatt jogerősen, Fenyő János megöletése kapcsán pedig elsőfokon elítélt bűnöző 2012-es letartóztatása után lett intenzívebb, igaz, már jóval korábban felmerült annak a gyanúja, hogy Portiknak köze lehet a magyar titkosszolgálatokhoz.

Kötés fedőnéven például 2011. február 23-án titkos vizsgálódás indult „Portik Tamás és az Alkotmányvédelmi Hivatal, illetve más rendvédelmi szervek között kialakított hivatalos, illetve leplezett kapcsolat felderítése, illetve ezen kapcsolatok segítségével elkövetett törvénysértések bizonyítékainak beszerzése” érdekében.

Mindez a gyanú csak erősödött azután, hogy 2013 tavaszán a nyilvánosság számára is kiderült, 2008-ban Portik Laborc Sándor volt NBH-vezérrel két ízben is találkozott azzal az indokkal, hogy korrupt hatósági személyekről van információja. Igaz, a két találkozón ehelyett inkább az ellene nyomozó rendőröket próbálta gyanúba keverni, továbbá fideszes politikusok lejáratása is szóba került.

Az esetből óriási botrány lett, és a Portik–Laborc-ügy miatt még egy ténymegállapító albizottságot is létrehoztak az LMP-s Mile Lajos vezetésével, de ahogy ez a parlamenti vizsgálóbizottságoknál lenni szokott, nem sok mindenre jutottak.

Ez tulajdonképpen érthető is, hiszen hiába merültek fel korábban is információk az olajbűnözésben élen járó Energol Rt. (ennek a vállalkozásnak volt Portik a „marketingigazgatója“) és más cégek titkosszolgálati érintettségéről, még az erre hivatott szervek sem jutottak semmire. Pedig többször előkerült annak a „Guriga” tábornokként emlegetett Kerekes Istvánnak a neve, akit nem sokkal azelőtt távolítottak el fegyelmivel a Nemzetbiztonsági Hivataltól (NBH), hogy az Energol egyik alapítója lett. Valószínű, hogy a tábornok valójában nem hagyta el a szolgálatokat, hanem az Energolhoz vezényelték.

Az Energol Rt. titkosszolgálati kötődését igazolja az a korábbi Magyar Nemzet-információ is, hogy 1995-től az Energolt a katonai elhárítás szoros felügyelete alá vonta, és a cég „üzletpolitikájának” minden mozzanatáról jelenteni kellett a Katonai Biztonsági Hivatal Szovjetunióban végzett mindenható vezetőjének, a 2009-ben elhunyt Stefán Gézának.

Levél az amerikaiaktól

Most folytassuk azzal, amiről februárban kétrészes cikksorozatban írt a Magyar Nemzet, hogy Portiknak az amerikai titkosszolgálathoz és az FBI-hoz is lehetett köze úgy is, hogy nagy valószínűséggel nem szervezték be.

Erről részletek azután derültek ki, hogy 2015 márciusában az FBI jogi attaséja magyar megkeresésre levelet küldött a hazai szerveknek a Portik-témát érintően. Ebben, illetve a későbbi levélváltásokban több, korábban már tudott tény is volt a két ország Portik Tamással kapcsolatos korábbi együttműködéséről, de akadtak olyan információk is, amelyekről a magyar hatóságok egészen addig nem tudtak. Például, hogy az olajügyek idején hat évig körözött, az Egyesült Államokban is tartózkodó Portik összesen háromszor lépte át az amerikai határt: 1992. december 2-án, 1996. január 27-én, illetve 1997. február 27-én. Utóbbi két dátum már ismert volt a magyar szervek előtt, ugyanakkor Portik 1992-es útjáról akkor hallottak először.

GYÁRFÁS Tamás; PORTIK Tamás
Portik Tamás (elöl j2) másodrendű vádlottként a Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolása ügyében tartott bírósági tárgyaláson
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

A dátumokon kívül azonban a jogi attasé válaszlevelében az Energol-vezér tartózkodási idejéről, annak tevékenységéről, valamint távozásának időpontjairól semmit nem árult el. Az amerikaiak emellett azt állították, hogy az FBI-nak vagy más amerikai rendvédelmi szervnek az USA területén Portikkal kapcsolatfelvétele nem volt. Azt azonban elismerték, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda munkatársai 2006. november 6. és december 19. között öt alkalommal találkoztak Portikkal. Erről 2011-ben egy rendőrségi tanúkihallgatáson egyébként maga Portik Tamás is beszélt. Ő azt állította, hogy Bécsben az FBI konkrétan 2006-ban megzsarolta, ha nem mondja el őszintén a magyar alvilág, a rendőrök és a politikusok összefonódását, akkor neki és családjának megtagadják a beutazási lehetőséget az USA-ba. Ezek után állítása szerint kénytelen volt részletes vallomást tenni. 

Az amerikaiak annyit közöltek magyar kollégáikkal, hogy Portiktól csupán a Budapesten működő bűnözői csoportokról szerettek volna többet megtudni, ám, miután kiderült, hogy Portik is egy bűnszervezet vezetője, megszakították vele a kapcsolatot.

Portik FBI-ügynökökkel találkozott az elfogása előtt

Nos, ez információink szerint biztosan nem igaz, hiszen értesülésünk szerint hat évvel később, 2012. június 7-én a leszámolásos gyilkosságokon dolgozó Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) titkos megfigyelés alá vonta Portik Tamást, aki aznap, az esti órákban egy belvárosi, Kossuth Lajos utcai épületben tartózkodott. A közelben parkolt egy, a rendőrök által később azonosított, DT 00–81 rendszámú gépkocsi. Portik, miután távozott a lakásból, beszállt az autóba, és az ott tartózkodó személyekkel néhány percig beszélt, majd visszament a lakásba. A megbeszélés nem sokkal később egy közeli irodában folytatódott. Az autó az amerikai nagykövetség tulajdona volt, a magyar bűnözővel tárgyaló emberek pedig az FBI, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda hazánkban dolgozó ügynökei voltak.

Mindezek mellett az FBI jogi attaséjának az a kijelentése is megkérdőjelezhető, hogy csak 2006-ban tudták meg, Portik egy bűnszervezet vezetője. Forrásaink állítják, a magyar rendőrség már 1999-ben közölte az FBI-jal, hogy kicsoda Portik és hogy milyen veszedelmes szervezett bűnözői csoportosulás vezetőjeként vált ismertté.

Kapcsolat az amerikai titkosszolgálattal is?

Úgy tudjuk, a magyar vizsgálatok azt is megállapították, hogy Portik már a 90-es évek elején-közepén kapcsolatba lépett az FBI-jal. Ezt erősítette meg a vizsgálatra rálátó forrásunk is, aki hozzátette: az Energol-vezér egy, az éjszakai életben jól ismert barátja közvetítésével Bécsben vette fel a kapcsolatot az amerikaiakkal. 

Ami még ennél is érdekesebb, hogy az érintett magyar szervek arra jutottak: Portiknak az amerikai titkosszolgálatokhoz is lehetett valamilyen köze, hiszen a bűnöző különböző kedvezményekért cserébe három stratégiai fontosságú információt is megadhatott a külföldi szolgálatnak a 90-es években.

Információ a magyar szolgálatok és a bűnözők kapcsolatáról

Az egyik ilyen információ a leszámolásos ügyekben dolgozó különböző rendvédelmi szervekhez tartozó, vezető beosztású emberek korrumpálása volt. Erről a magyar közvélemény csak azután tudott meg részleteket, hogy Portikot letartóztatták és a sajtóban is megjelent: a Nemzeti Védelmi Szolgálat vizsgálata után csak azért nem tudták elővenni a 90-es évek korrupt rendőreit, mert az általuk elkövetett bűncselekmények már elévültek.

Portik Tamás
Portik Tamás vádlottat elvezetik a Prisztás József vállalkozó ellen 1996-ban elkövetett merénylet büntetőügyének a Fővárosi Törvényszéken 2019. március 11-én tartott tárgyalásáról
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

A második kulcsfontosságú adat, amit az amerikai szolgálatok megkaphattak Portiktól, az a „magyar titkosszolgálatok részvétele a vámcsalásokra specializálódott bűnszervezetek létrehozásában”. Ez az úgynevezett vámcsalás nem más, mint az 1990-es évek legnagyobb üzlete, az államot csaknem ezermilliárd forinttal megkárosító olajszőkítés. Ennek a biznisznek az egyik haszonélvezője Portik Tamásék cége volt. Azt ugyanakkor érdemes tudni, hogy a keletről érkező olaj útját sokszor – az előző cikkünkben már említett – Szemjon Mogiljevics egyengette, akiről alvilági körökben jól tudták, nem érdemes keresztezni az útját. Az Agyas Donként is emlegetett, döbbenetes kapcsolatrendszerrel rendelkező férfit az FBI sokáig a világ tíz legveszélyesebb bűnözője között tartotta számon. Sajtóhírek szerint a Magyarországon huzamos ideig tartózkodó, üzletelő – most 78 éves – Szeva bácsi kapcsolatban van, volt az orosz titkosszolgálattal. Hogy ez a kötődés valójában milyen mélységű lehet, lehetett, arról a dolog természeténél fogva szinte semmit nem lehet tudni.

De visszatérve az Energol Rt-hez: a céget 1994. november 30-án alapította három, már 80-as évek óta bűnözésből élő keményfiú, Portik, Drobilich Gábor és Ferencsik Attila – akik a magyar szervezett bűnözés meghatározó alakjává nőtték ki magukat az 1990-es évekre –, valamint a kiváló titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkező Gulyás Emil és fia, Gulyás Emil Róbert, illetve Kerekes István, aki a cég első vezérigazgatója lett. 

A cikk folytatása további részletekkel IDE KATTINTVA olvasható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában