Vasárnapi összefoglaló

2024.08.05. 05:40

Halász Bence szívéről hatalmas kő gördült le, Vas Blanka egy hajszállal maradt le a dobogóról (videó)

A férfi kalapácsvetés vasárnapi döntőjében Halász Bence méltó módon ünnepelte a huszonhetedik születésnapját, hiszen a magyar atléta ezüstérmes lett. A szombathelyi atléta a magyar kalapácsvetés tizedik olimpiai érmét szerezte a francia fővárosban. A korábbi versenynapokhoz képest most sem maradt el a „dráma” a magyar sportolók körében, Vas Blanka a dobogóról épphogy lemaradva ért negyedikként célba az országúti kerékpárosok női mezőnyversenyében. Az úszó Betlehem Dávid szép eredményt ért el, országos csúccsal negyedik lett 1500 méteren. Amíg a női pólósaink az ausztrálok elleni vereségük ellenére a címvédő amerikaiakkal találkoznak a negyeddöntőben, addig a férfi kézilabdázóink a franciák elleni vereségük után búcsúznak az ötkarikás játékoktól.

MW

Az ezüstérmes Halász Bence ünnepel a férfi kalapácsvetés döntője után a 2024-es párizsi nyári olimpián a párizsi Stade de France-ban 2024. augusztus 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Vasárnap este rendezték a férfi kalapácsvetés döntőjét a párizsi olimpián. A kétszeres vb-bronzérmes Halász Bence révén egyértelműen ez a szám tűnt a fő éremesélyünknek atlétikában, és nem is kellett csalódnunk a szombathelyiek atlétájában – írta meg a Magyar Nemzet.

VAS Kata Blanka
A negyedik helyezett Vas Blanka a célban 2024-es párizsi nyári olimpia női országúti kerékpárosok mezőnyversenyében a Trocadero téren 2024. augusztus 4-én
Fotó: Czeglédi Zsolt / Forrás: MTI

Egy kis házi az ezüstre

A szombathelyi atléta – aki éppen tegnap ünnepelte 27. születésnapját – 79,97 méterrel végzett a második helyen. A számot a kanadai Ethan Katzberg nyerte 84,12-vel. Halász Bence a magyar kalapácsvetés tizedik olimpiai érmét szerezte, legutóbb Pars Krisztián állhatott dobogóra, aki 2012-ben, Londonban diadalmaskodott – derült ki az Origo oldaláról.

Úgy érzem, sikerült egy nagyon stabil olimpiai döntőt teljesíteni, még ha a 80 méter és az edzőm rekordja nem is lett meg, de itt a helyezés volt a lényeg. Meglett, ami sok embernek a vágya volt, remélem, otthon is mindenki büszke rám. Ez az ezüstérem mindent felülír. Az utolsó dobásom előtt [az ezüstérem biztos tudatában] hatalmas kő esett le a szívemről, szerintem hallatszott is, hiába volt itt 80 ezer ember a stadionban

– mondta el boldogan Halász Bence, aki a kettős ünneplés módját is elárulta jókedvűen.

– Remélem, jó lesz, elvégre hoztunk egy kis házit [pálinka], amit minden bizonnyal előveszünk. Talán nem nagyképűség, ha azt mondom, hogy megérdemlem! – mondta el a szombathelyi kalapácsvető. A női kalapácsban Gyurátz Réka sajnos nem került döntőbe, 30. lett, míg 200 méteren Takács Boglárka, 400 méteren pedig Molnár Attila előfutamában egyaránt hatodikként ért célba, és mindketten a reményfutamban folytatják. Betlehem Dávid – az utolsó magyar úszó, aki medencébe ugrott a francia fővárosban – remek versenyzéssel, 14:40.91 perces országos csúccsal negyedik lett 1500 méteren, az első helyet 14:30.67-es világrekorddal az amerikai Bobby Finke szerezte meg.

– Hálás vagyok mindenkinek, aki támogatott, megyünk tovább, még van egy nyílt víz, remélem, hogy ott dobogón fogok tudni állni – mondta el Betlehem Dávid. A magyar vitorlázók is javítottak vasárnap. Az ILCA 7-es hajóosztályban Vadnai Jonatán 8., majd 12. lett futamában, és összesítésben a hatodik helyen áll nyolc futam után, míg Érdi Mária a 18., miután egy 14. és egy első helyet hozott össsze ILCA 6-ban. Vas Blanka hajszálra volt a csodától a kerékpárosok női mezőnyversenyében, de sajnos nem jött össze a dobogó.

Magyar könnyek

Vas Blanka a dobogóról épphogy lemaradva ért negyedikként célba az országúti kerékpárosok női mezőnyversenyében, az aranyérmet meglepetésre az amerikai Kristen Faulkner szerezte meg. A 158 kilométeres, 1700 méter szintemelkedésű viadalon Vas végig remekül versenyzett. Az utolsó húsz kilométerre a sprinterlegenda holland Marianne Vosszal ketten maradtak elöl, őket három és fél kilométerrel a cél előtt utolérte a világbajnok belga Lotte Kopecky és Faulkner. Utóbbi jó ütemben támadott, így a másik három kerékpáros a második helyért csatázott, erről Vas centikkel bár, de lemaradt: az ezüst Vosé, a bronz Kopeckyé lett, Vas pedig – akárcsak egy napja Valter Attila – negyedik lett – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

– Sírni tudnék, nem tudom már megszámolni, hányadik negyedik helyem ez, sokadjára csúszok le a dobogóról, de legalább itt voltam a végén

– mondta el a magyar bringás. A női vízilabda-válogatott ötméteresekkel 14–12-es vereséget szenvedett az ausztráloktól, ezzel eldőlt, hogy a címvédő amerikaiakkal találkozik majd a negyeddöntőben. Emelt fővel, de csalódottan és könnyek között nyilatkoztak a magyar játékosok a Franciaország ellen elszenvedett 24–20-as veresége követően, amely a rutinos kapus Mikler Roland utolsó meccse volt a válogatottban.

– A srácok mindent megtettek. Ötven percen keresztül versenyben voltunk a címvédővel. Mindent beleadtunk, küzdöttünk, nagyon sajnálom, hogy mégsem volt elég. Az én hibám, hogy nem készítettem fel őket jobban a támadásokra – kereste a szavakat a könnyeivel küzdve a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Chema Rodríguez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!