Közélet

2012.03.01. 18:37

Baranyában is elkezdődött a jelöltválogatás

A pártok egy részénél már döntöttek arról, hogy kik indulhatnak a parlamenti helyekért. Ha most lennének a választások, Ön kire szavazna?

M.B. - B.A. (Dunántúli Napló)

Csizi Péter, Hoppál Péter, Hargitai János, Tiffán Zsolt. Információink szerint a négy politikust indíthatja a Fidesz-KDNP Baranyában a 2014-es országgyűlési választásokon.

Ahogy a kormánypártok, úgy a többi politikai erő számára is a szokásosnál több egyeztetés, vita után dőlhet el, hogy kik mérkőzhetnek meg riválisaikkal a következő voksoláson, mivel a választási rendszer átalakítása miatt a jelenlegi 386 helyett csak 199 fős lesz a parlament.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hargitai János (Fidesz), Tóth Bertalan (MSZP), Tiffán Zsolt (Fidesz), Keresztes László Lóránt (LMP) és Németh Zsolt (Jobbik) valószínűleg indulhat
[/caption]

Baranya esetében ezt azt jelenti, hogy a korábbi hét egyéni választókerület helyett négy maradt. Miután legutóbb mind a hétben fideszes nyert (Hoppál Péter, Nagy Csaba és Kővári János a pécsi, Polics József a komlói, Hargitai János a mohácsi, Tiffán Zsolt a siklósi és Pichler Imre a szigetvári körzetben), vagyis valamennyien kiválóan szerepeltek, a párt számára valóban nem jelent egyszerű feladványt az, hogy eldöntsék, melyik legyen az a három sikeres politikus, akinek nem kínálják fel újra a lehetőséget.

--------------------------------------------------------------------
Ha most lennének a választások, Ön kire szavazna?  Szavazzon a középső hasábban!
--------------------------------------------------------------------

A Fideszben hagyományosan a választókerületi elnököket jelölik a posztra, a személyek kiválasztásának folyamata elkezdődött, végleges döntés márciusban várható. Úgy tudjuk, Baranyában Csizi Péterre, Hoppál Péterre, Hargitai Jánosra, és Tiffán Zsoltra esett a választás, így ők mérkőzhetnek meg a képviselői helyükért 2014-ben.

Hargitai János, aki jelenleg a kormányhivatal vezetője, és Tiffán Zsolt, a megyei közgyűlési elnöke esetében felmerülhetne, hogy 2014-ben az esetleges képviselői mandátumukkal összeférhetetlen a mostani pozíciójuk, ám a gyakorlatban ez várhatóan nem így lesz.

A kormány megbízatásának lejártakor ugyanis a prefektusok megbízatása is lejár, 2014-ben pedig úgy tudjuk, már nem a mostani szabályok szerint választják meg a megyei közgyűlési elnököket.

MSZP: Tóthék, polgármesterek, és egyelőre még nagy-nagy kérdőjelek

Sem az előző választási vereséget, sem a Toller László volt pécsi polgármester 2006-os tragikus balesete által előidézett bizonytalanságot nem tudta máig kiheverni az MSZP Baranyában – vélekednek sokan a tagság és a támogatók körében.

Legtöbb informátorunk szerint csak az a kérdés, hogy Tóth Bertalanék hány helyet tudnak megszerezni maguknak 2014-ben, egyesek szerint egy, vagy egy hely s em kiadó már. Utóbbi esetén Tóth Bertalan mellett Kőhegyi István, Nyőgéri Lajos és Fuchs Gábor lenne jelölt. Hivatalosan egyébként 2014-ről még nem beszélnek, a pécsi után a holnapi megyei tisztújítás foglalkoztatja őket. Puch László, az utolsó aktív baranyai erős ember elviekben visszavonul a politizálástól, de vélhetően ő marad a megyei szervezet vezetője, utódja az országos választmányban Tóth Bertalan lehet.

A legvalószínűbb 2014-es forgatókönyv szerint Tóth Bertalan indul az egyes választókerületben. A kettesben viszont a Kőhegyi, Nyőgéri, Fuchs hármas egyik tagja ellenében a komlói Szakács Lászlónak vagy Bókay Endrének lehet esélye, utóbbinak nagyobb. Mohácson nincs jelöltjük, itt a legesélyesebb Csörnyei László hosszúhetényi polgármester. Nagy ütközet lesz a szigetvári térségben Székely Szilárd sásdi és Nagy Attila sellyei polgármester között, utóbbi esélyeit állítólag nem rontja, hogy 2010-ben már nem szocialista jelöltként került Sellye élére.

Két jelölt lehet biztos befutó a baranyai LMP-ben, de még nem döntöttek

Az LMP-nél négy helyből már csak kettő kiadó biztosan 2014-re, ebben minden informátorunk egyetértett. Keresztes László Lóránt, a megyei szervezet vezetője, pécsi városházi képviselő a pécs-belvárosi és kertvárosi, Ladányi Attila megyei képviselő, az országos választmány egyetlen dél-dunántúli tagja a mohácsi körzetben indulhat.

Keresztesnél amiatt jöhet szóba leginkább az egyes választókerület, mert ő lehet a pécsi polgármesterjelöltje a pártnak 2014-ben. Az kérdéses csak, kik futhatnak még be, de a legtöbben úgy tippelnek, egy fiatal, végzős egyetemista hölgy, Harmat Gabriella lesz a másik pécsi induló, akár Kóbor József városházi képviselő ellenében is. Mint ismert, kiemelten fontosnak tartják a női kvótát.

A szigetvári térségben egy jó szervező emberről, a megyei választmány tagjáról, Angyal Károlyról beszélnek esélyesként, de a pártnál hivatalosan azt mondták, még nincs meg az indulók névsora. Az LMP-nek egy nagy kihívással is meg kell küzdenie, mégpedig azzal, miképpen nőhet tovább a tagság, és a támogatók köre. Úgy tudjuk ugyanis, hogy a megyei tagság nagyjából harminc főre tehető, ami körülbelül megfelel a két évvel ezelőttinek, további 30–60 fő támogatja, segíti őket, miközben Baranya az egyik legerősebb lmp-s megye. Az is beszédes lehet, hogy az LMP-t több alapító tag is elhagyta, közülük a „legnagyobb név” Wildmann János.

Jobbik: nincs döntés

– Egyelőre korai lenne bármit mondani a lehetséges jelöltek személyéről – hárította el ezzel kapcsolatos érdeklődésünket Barkó Béla, a Jobbik megyei elnöke. – A téma legkorábban 2013 elején lehet aktuális – tette hozzá.

A nyilatkozat, illetve további információk is azt erősítik, hogy az ellenzéki pártnál még nem határoztak, kiket indítanak a baranyai egyéni körzetekben. Mindazonáltal nem keltene komoly meglepetést, ha Barkó Béla és Németh Zsolt 2010 után két év múlva megméretné magát, ez szinte biztosra vehető. Miképpen az is, hogy a mohácsi választókerületben nem indul újra a Jobbik színeiben Polgár Károly, miután a több botrány részesévé is vált önkormányzati képviselő kilépett a pártból. Úgy tudjuk, a mohácsi mellett a másik „szabad” választókerületben sincs még döntés a Jobbik jelöltjének személyéről. A kiválasztás folyamata már elkezdődött.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

<!-- Baranyában is elkezdődött a jelöltválogatás A pártok egy részénél már döntöttek arról, hogy kik indulhatnak a parlamenti helyekért. Ha most lennének a választások, Ön kire szavazna? M.B. - B.A. (Dunántúli Napló) Hargitai János (Fidesz), Tóth Bertalan (MSZP), Tiffán Zsolt (Fidesz), Keresztes László Lóránt (LMP) és Németh Zsolt (Jobbik) valószínűleg indulhat -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!