Közélet

2010.07.14. 20:04

Sok pénz kellene a kórháznak is

Címkék#rodek gyula

Két irányban kezd tárgyalásokat Szigetvár Önkormányzata a kórház helyzetének rendezésére. A csőd felé sodródnak.

Kaszás Endre

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen a kórházi adósságállomány kezelésére megoldási lehetőséget nyújtó két javaslatról is tárgyaltak a képviselők, annak ellenére, hogy az ülés eredeti napirendjén nem is szerepelt kórházi előterjesztés. A rendkívüli sürgősség azért volt szükséges, mert Kovács Róbert, a Szigetvári Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója ütemezési tervet nyújtott be, amelyről az ülést megelőző napon már tárgyalt az adósságrendezési bizottság is.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A kórház már második éve súlyosan veszteséges, így elkerülhetetlen, hogy az önkormányzat tőkevisszapótlással mérsékelje az eladósodottságát
[/caption]

Kovács Róbert elmondta, hogy a javaslat kidolgozása azért vált szükségessé, mert a kórház már második éve súlyosan veszteséges, így elkerülhetetlen, hogy a tulajdonos önkormányzat 168 millió forintos tőkevisszapótlással mérsékelje az egészségügyi intézmény eladósodottságát. Elhangzott, hogy az intézmény 2009. évi mérleg szerinti teljes adósságállománya 217 millió 815 ezer forint. A javaslat lényege, hogy befektetői pénz bevonásával mentesítenék az önkormányzatot a tőkevisszapótlás kötelezettségétől.

Mint dr. Rodek Gyula alpolgármestertől, a kórház főorvosától megtudtuk, a korábbi tenderen is résztvevő Medicalinvestment érdeklődik is a felkínált 49 százalékos üzletrész iránt, gyors döntés esetén rövid idő alatt megoldódhatna a külső befektető bevonása.

A Fidesz helyi szervezete ugyanakkor azt javasolta, hogy szülessen határozat a kórház állami kezelésbe adásáról, és a tárgyalásokhoz három tagból álló delegációt jelöljön ki a képviselő-testület. Mindezek előzménye, hogy a Fidesz helyi szervezete az adósságrendezés alatt álló város helyzetére hivatkozva megkereste a szakminisztériumot, amely önkormányzati határozatot kért az ügyben, és egyeztetést javasolt az átadáshoz szükséges megállapodás részleteiről.

Az önkormányzat döntése értelmében végül mindkét javaslat mentén elindul a város, a minisztériummal történő tárgyalásokhoz létrehozták a fent nevezett tagokból álló háromtagú delegációt, amelynek dr. Rodek Gyula alpolgármester, Kozma László alpolgármester és Gagyi Ferenc önkormányzati képviselők a tagjai. Az alpolgármester ugyanakkor úgy tájékoztatott, hogy nincs még időpontja az egyeztetésnek.

Az eddigi törekvések mind kudarcot vallottak

A kórház anyagi helyzetének és további, gazdaságos működtetésének megoldása azért sem tűr halasztást, mert a jövő héten lejár a jelenleg az egészségügyi intézményben 100 százalékban tulajdonos önkormányzat számára kötelezően előírt adósságrendezési eljárás elfogadásának határideje. Utóbbiban kulcsfontosságú a kórház gazdálkodásának megnyugtató rendezése. Mint ismeretes, a kisváros már korábban is tett lépéseket ennek érdekében – a város saját fenntartásába vonta az intézményt, gazdasági társaság irányítása alá helyezte, külső befektetőt vont be –, ám mindeddig nem vezettek eredményre a törekvések. A veszteség oka főként a felgyülemlő finanszírozási terhekben keresendő. Ha nem születik megoldás, az a kórház csődjét eredményezheti.

Csak az iskolafejlesztési program folytatódott

Mint lapunk korábban beszámolt róla, az adósságrendezési eljárás áprilisi elindításának következményeként a város gazdálkodását a bíróság által kinevezett pénzügyi biztos irányítja. Az eljárás lefolytatása egyben azt is jelenti, hogy az önkormányzat ezalatt csak a kötelező ellátási feladatait finanszírozhatja, minden egyéb – önerőt igénylő fejlesztések, extra, nem kötelező kiadások – le van tiltva. Így többek között a már elnyert támogatás halasztását kérte az önkormányzat a belvárosi rekonstrukciós program folytatása kapcsán, leállt az évek óta tartó belterületi útfelújítási program is. Ütemesen zajlik ugyanakkor a várost és a kistérség több települését is érintő iskolafejlesztési program a Szigetvár–Dél-Zselic Kistérségi Társulás bonyolításában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!