Közélet

2010.02.16. 19:06

Csődközelben Szigetvár

Nincs a városnak elfogadott költségvetése. A városvezetői tisztbe lépő dr. Rodek Gyula alpolgármester a csődhelyzet elkerülésének lehetőségét egy gazdasági társaság létrehozásában látja.

Kaszás Endre

A hétfői meghiúsult kísérlet után szerdán ismét összeül Szigetvár képviselőtestülete, hogy megteremtse az idei esztendő működési feltételeit. A közelmúltban polgármesterét vesztett város számára a legnagyobb megoldandó problémát a kialakult anyagi, gazdasági helyzet jelenti. Mint dr. Rodek Gyula alpolgármester összegzi, az 1,9 milliárdos idei költségvetést az ez évi kötelezettségekkel és az adósságtételekkel együtt mintegy egymilliárd forintos kiadás terheli, és ma még nincs a képviselők többsége által támogatott technikai, illetőleg gyakorlati megoldás ennek áthidalására. Megoldást csak konszenzussal, többségi akarat kialakításával találhatnak.

– A hétfői testületi ülésen nyolc-nyolc szavazattal patthelyzet alakult ki az általam javasolt városi gazdasági társaság létrehozásának kérdésében. Úgy vélem, ez az egyetlen megoldás arra, hogy működő tőkét vonjunk be a város életébe, olyat, ami a tartozásainkra készpénzfedezetet biztosít, illetve pályázati önrészt teremt további fejlesztési elképzeléseinkhez – fogalmazott a várost irányító alpolgármester.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Szigetvár felújított főtere – A városházán már jó ideje nincs ilyen nyugalom, a helyi politikai helyzet feszült, és komoly gazdálkodási problémák vannak
[/caption]

Dr. Rodek Gyula szerint, ha a következő testületi ülésen sem születik konszenzus ebben a kérdésben, a város nem kerülheti el a csődöt. Mint mondja, jelenleg mintegy 200 millió forint az önkormányzat aktuális adósságállománya, vannak 60, sőt 90 napon túli kifizetetlen számláik is. Mindez egyre jobban szűkíti az önkormányzat mozgásterét, ami oda vezethet, hogy már a közeli napokban egy úgynevezett vészköltségvetést kell összeállítani.

Az egységes álláspont kialakulását nehezíti, hogy Paizs József polgármester tragikus halálát követően sem csitulnak a helyi várospolitikai csatározások. A mai testületi ülés programjának összeállítása mellett mindenesetre tegnap már a városházára kérték a város intézményeinek vezetőit, hogy a lehető legtakarékosabb idei költségtervezésre készüljenek.

A Dunántúli Naplónak arra a kérdésére, hogy a kialakult helyzet kezelése elképzelhető-e az elhunyt polgármester által korábban felvázolt megoldásokkal – távhő üzletrészeladás, gyógyvízértékesítés –, dr. Rodek Gyula szerint sem ő, sem a testület nem lát esélyt.

Már működési hitele is van az önkormányzatnak

A már említett, mintegy 200 millió forintnyi lejárt határidejű tartozás mellett a város költségvetése számára ugyancsak nagy, idén mintegy 400 millió forintnyi terhet jelentenek a korábbi pályázati beruházásokból fakadó adósságok, illetőleg a folyó és tervezett fejlesztésekhez szükséges önrész előteremtése. Mint korábban megírtuk, a város kötvényt bocsátott ki a gyógyfürdő beruházásának finanszírozására, ugyanakkor évi százmilliós nagyságrendű fizetendőt jelent a tanuszoda állami támogatásának törlesztése is. A nehéz helyzetet talán az érzékelteti legjobban, hogy működési hitele is van az önkormányzatnak.

A költségvetés elfogadása mellett a város számára nélkülözhetetlen a megállapodás a hitelezőkkel a tartozások átütemezéséről. Ha ez nem sikerül, de a szállítók mégsem kezdeményezik a csődeljárást, maga az önkormányzat is indítványozhatja egy államigazgatási formában zajló adósságkezelési eljárás elindítását, csődbiztos kinevezését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!