Közélet

2013.10.24. 19:43

Új mentőautók érkeznek a dél-dunántúli régióba

Címkék#Pécs

Jelentős „vérátömlesztésen” esik át az országos mentőszolgálat: 178 új járművet vásároltak, ezekből az év végétől kezdődően 30 eset- és rohamkocsi érkezik a régióba. Új mentőállomások is épülnek Baranyában és Tolna megyében, több meglévőt pedig felújítanak.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Több mint hárommilliárd forintért százhetvennyolc új járművet vásárol az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), az autókat egy finn vállalkozás gyártja és szállítja Magyarországra. A közelmúltban lezárult közbeszerzési eljárás eredményeként tizenegy hónap alatt érkeznek meg az új eset- és rokamkocsik, közülük az első húsz januárban.

A speciálisan átalakított, uniós támogatás segítségével beszerzett járművek jelentős része a Dél-Dunántúlon fut majd. Amint azt dr. Buda Péter regionális mentő-főorvos lapunk érdeklődésére elmondta, Baranya, Somogy és Tolna megyékbe várhatóan harminc-harmincegy jármű kerül a következő esztendő elejétől.

– Ez a járműparkunkat tekintve nagyon jelentős szám, vagyis komoly előrelépést jelentenek a mentőszolgálat gépkocsiállomány fiatalítását célzó törekvésében – fogalmazott a főorvos.

A kocsikat a már meglévő, illetve az újonnan épülő mentőállomásokon állítják szolgálatba. Baranyában az országos fejlesztési program részeként 2014 augusztusáig három új mentőállomást alakítanak ki, Pécsváradon, Szentlőrincen, valamint Sásdon. További négyet – Pécsett, Komlón, Siklóson és Sellyén felújítanak.

Somogyban Böhönyén, Igalon és Kadarkúton, Tolna megyében Bátaszéken építenek új mentőállomást, Tolnában a szekszárdi és paksi, míg Somogyban a barcsi, csurgói, fonyódi, kaposvári, marcali, nagyatádi és siófoki állomáshelyeket igazítják a jelenlegi követelményekhez.

Az átfogó fejlesztés részeként az OMSZ közlése szerint a vidéki orvosegyetemek mellé, így Pécsett is új oktatási központokat létesítenek, ahol egyebek mellett az új orvostechnikai eszközök készségszintű használatát lehet elsajátítani.

Az hogy évente, hány új kocsira lenne szükség, kiderül a pénteki Dunántúli Naplóból! A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!