Közélet

2011.06.08. 18:34

Elmaradt a szúnyoginvázió

Címkék#Pécs

A megyében az időjárási körülmények miatt egyelőre elmaradt a szúnyoginvázió.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Baranyában idén eddig sehol sem tűntek fel tömegesen a szúnyogok, így ritkításukra sem volt szükség. Mindez a lakók számára öröm, hiszen nyugodtan lehet a szabadban tölteni az időt, az önkormányzatok számára pedig megkönnyebbülés, nem kell milliókat elkölteni a vérszívók elleni küzdelemre. Az általunk megkérdezett településeken mindenütt úgy fogalmaztak, a lakosság részéről nem érkezett panasz hozzájuk a szúnyogok miatt.

----------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön hogyan érzi: idén kevesebb a szúnyog?
----------------------------------------------------------------

A pécsi városházán érdeklődésünkre azt mondták, csak akkor rendelnék meg az irtást, amennyiben a pécsiek ezt kérik. A szúnyogok gyérítését a Biokom Kft végzi. A cégnél mindig az aktuális állapotok szerint döntenek arról, szükség van-e beavatkozásra, de eddig ezt semmi nem indokolta.

A szakemberek szerint mindez az időjárás alakulásának tudható be.

– Egyrészt elmaradtak a folyókon az árhullámok, másrészt, bármennyire is meglepő, de összességében kevés csapadék esett, mondhatni aszályos az esztendő, ez pedig nem kedvezett a szúnyogok megjelenésének – vázolta az előzményeket Závoczky Szabolcs, a nemzeti park igazgatója. – Bár az élővilág számára mindez nem kedvező, tragikus helyzetről nem beszélhetünk, az csak tartós, éveken át tartó aszály esetén vetődhetne fel – tette hozzá.

A folyók vízjárásával kapcsolatban egyébként azt is megfigyelték a szakemberek, hogy az árhullámok érkezése kiszámíthatatlanabbá vált mint korábban. Előfordult, hogy a legszárazabb hónapokban, júliusban, augusztusban érkezett a legnagyobb víz, vagyis az sem kizárt, hogy nyáron „bepótolja” eddigi elmaradását a természet – a szúnyogok terén is.

Maradnak a kis vizek

A vízjelző szolgálat előrejelzése szerint a Baranyát is érintő folyók vízszintje a következő napok során sem emelkedik jelentősen, sőt a Dráva tovább apad, a hét végéig mintegy fél méterrel. A Duna vízszintje Mohácsnál háromszáz centiméter körül alakul egészen jövő szerdáig. 2003 forró nyarán a Duna vízszintje sokáig 170 centi alá süllyedt, ami már a hajózás biztonságát is veszélyeztette. Azóta többször is elmaradtak a tavaszi, nyári árhullámok a folyón, megfigyelések szerint jellemzően akkor, mikor az azt megelőző évben árvíz volt.

Nem jó az élővilágnak

A kevesebb víz a halak ívására lehet hatással. Többek között a ponty, a süllő és a keszegfélék szaporulata csökkenhet. Mindemellett az alacsony vízállás a kétéltűek szaporodásának sem kedvez. Egy-egy nagyobb árhullám után például vannak olyan Duna menti területek, ahol kis túlzással lépni sem lehet a békáktól, nos, ezekből az állatokból is minden bizonnyal kevesebb lesz az idén. Ez viszont hatással lesz a vízben, illetve annak a környékén élő madarak táplálékhoz jutási esélyeire, kevesebb élelemhez jutnak például a gém- és gólyafélék.

Tíz év alatt négyszer

Az elmúlt néhány évet tekintve 2001-ben, 2006-ban, 2009-ben és tavaly volt a legroszszabb a szúnyoghelyzet. Mindegyik esztendőben a sok esőnek és a hirtelen felmelegedéseknek volt betudható az invázió, illetve annak, hogy egy-egy nagyobb árhullám söpört végig a folyókon. 2006-ban például tavasszal és nyáron a szúnyogok hatszor–nyolcszor is szaporodtak, sűrűségük elérte a megszokott létszám legalább tízszeresét. A szakemberek szerint egy óra alatt mért száz–kétszáz szúnyogcsípés már az elviselhetetlen kategóriába tartozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!