Gazdaság

2008.05.14. 10:24

Újra az eget kémlelik a jégeső-elhárítók

Bár csak május elsején kezdte meg az idei védekezési szezonját a Nefela Dél-magyarországi Jégeső-elhárítási Egyesülés, máris három beavatkozást tudhat maga mögött a hálózat. A szervezet már tizennyolcadik éve őrködik a termés felett.

Kaszás Endre (DN)

– Ez már a tizennyolcadik szezonunk, vagyis mondhatjuk: idén nagykorú lett a szervezet – mondta Huszár István igazgató.

A több mint másfél évtizedes működés ideje alatt a három megye – Baranya, Somogy, Tolna – száznegyvenegy településén, hozzávetőleg tíz kilométerenként telepítettek le talajgenerátorokat, egy képzeletbeli rácsháló metszéspontjaiban. Ezek az eszközök juttatják el az ezüst-jodidot a légkörbe, ami jégképződés esetén az apróbb szemek keletkezését segíti elő. Így a károk is csökkenthetők.

A szakember elmondása szerint az elmúlt év az aszályos időjárás ellenére kiemelkedő volt, hiszen számos olyan időjárási folyamat zajlott le, ami szükségessé tette a jégeső-elhárítás működésbe lépését. Öszszességében ötvenegy napon hatvanhárom beavatkozásra került sor, a generátorok átlagosan csaknem háromszáz órát működtek. Tavaly a védekezési szezonban a régióban harmincegy napon észleltek jégesőt, a jégkárok ennek ellenére mindegyik megyében kedvezően alakultak. Baranya megyében a növénytermesztési értékeknek csak a 0,63 százaléka ment veszendőbe. Az egyesülés működése előtt – 1962-től 1990-ig – ez az érték évente átlagosan 3,6 százalék volt.

A jégeső-elhárítás irányító központja a Mecsek harmadik legmagasabb csúcsán, a Hármas-hegyen helyezkedik el. Az elmúlt hónapokban lezajlott a meteorológiai radar és műszerek javítása és beállítása, így felkészülten állnak az idei jeges napok elébe.

Önkormányzatok, hegyközségek és gazdák fizetik

Komoly előrelépést és stabilitást jelenthet az egyesülés életében és működésében az, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium az Európai Uniónál kezdeményezte, hogy az állam továbbra is támogathassa a szervezet működését.

Idén újra szépszámú új jelentkezőt számlálhat az egyesülés. A régió önkormányzatainak és hegyközségeinek 95 százaléka vesz részt a jégeső elleni védekezés működtetésében, a földterületek tulajdonosai ugyanakkor csak mintegy 30 százalékban részesei az elhárítás finanszírozásának.

Idén újra szépszámú új jelentkezőt számlálhat az egyesülés. A régió önkormányzatainak és hegyközségeinek 95 százaléka vesz részt a jégeső elleni védekezés működtetésében, a földterületek tulajdonosai ugyanakkor csak mintegy 30 százalékban részesei az elhárítás finanszírozásának. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!