Extrém trükk

2024.07.09. 16:14

Pókember is csak elismerően csettinthetne a pellérdi nindzsa teljesítményére

Tanúbizonyságot tett fantasztikus képességeiről Szélig Tamás, a HOPExtrem NinjaPadlás 14 éves tehetsége egy nemzetközi versenyen, amelyet az Ultimate Ninja Athlete Association hirdetett meg. A világ minden tájáról beküldött videókból a szakmai zsűri szűrését követően a szavazók a pellérdi nindzsa teljesítményét látták a legjobbnak.

Egy az egész világot átfogó versenyben vett részt a HOPExtrem NinjaPadlás sportolója, Szélig Tamás, amelyet egy Egyesült Államokban lévő szervezet hirdetett. Az Ultimate Ninja Athlete Association megmérettetésén a pellérdi egyesület ifjú nindzsa tanonca az első helyet szerezte meg.

nindzsa
Horgas Péter és ifjú tanítványa, Szélig Tamás büszkén tekinthet vissza az elmúlt évek nindzsa tréningjére
Forrás: Horgas Péter

– Arra szólították fel az interneten a nindzsákat, hogy küldjenek be rendkívül extrém teljesítményű videókat magukról, és az első hármat  pénzdíjban részesítik – ismertette a kihívást Horgas Péter edző, akit a magyarországi Ninja Warriorsban  ismerhetett meg a nemzet. – Összesen 100 felvételt fogadtak be a világ minden pontjáról, ami aztán átesett egy szakmai zsűri szűrésén. Végül 15 videó maradt, amire a közönség szavazhatott. A voksolás lezárulta után még egy szűrés jött, hogy ne posztolós oldalakról érkező szavazatok döntsenek. Ezek után került ki győztesen a Tomi.

Az ifjú nindzsa tíz-tizenötödik próbálkozásra teljesítette a trükköt

A versenyre nagyon látványos felvételek érkeztek. Szélig pókembert is meghazudtoló mászása egy ausztrál fiú gyűrűről gyűrűre való ugrása követte, ami közben egy 180 fokos pördüléssel megspékelt hátra szaltót csinált, majd egy amerikai fiatal szaltózott egyik gyűrűről a másikra miközben egy boomeranggal kapaszkodott meg bennük.

– Azért is örülök, hogy Tomi győzött, mert a videókat megnézve az övé kivételes volt – folytatta a tréner. – Mindegyik trükk rendkívül nehéz volt, amit a sportolók végrehajtottak, de saját tapasztalatból tudom, hogy azok olyanok, amiket az ember bead kétezerszer, és egyszer sikerül. Ha pont azt a pillanatot tudja elkapni remek, de nem ismételhető. Ötből ötször nem fogja tudni megcsinálni. Olyan szaltóból ráugrásokat csináltak, amik csak az adott pályán, az adott felszereléssel elképzelhetőek, de egy másik teremben már újra be kell hangolni ezernyi ugrással, és nem biztos, hogy újra sikerül. A Tomi feladata viszont olyan volt, amihez nagyrészt erő szükséges, fizikailag rettentő nehéz, emellett remekül kell koordinálnia a mozgását. Nyilván ráedzett, de ha kell, ezt egy másik pályán is meg tudja csinálni.

Az elszántság, s a gyakorlás hozták meg az eredményt, ami remek visszajelzés lehet mindkettejüknek.

– Ezt a trükköt az egyik edzésen csináltuk, nem konkrétan erre a versenyre készült – árulta el kérdésünkre Szélig Tamás. – Az edzőnk ötlete volt, nagyjából 10-15 próbálkozás után sikerült. Korábban hasonló feladatokat már csináltunk, illetve pihentem is a kísérletek között, a társaim is csinálták a feladatot.

A szenvedély hozta ki ezt a teljesítményt Széligből

Ez a siker természetesen nem egy rövid időszaknak az eredménye, hanem az elmúlt esztendők kőkemény munkájának, amit a versenyző maga is szívesen tesz bele.

– Tamás most 14 éves, öt éve jár hozzám. Ilyen fiatalon nem tapasztaltam még ilyen elszántságot, céltudatosságot, amit ő mutat. Olyan sportágakban lehet ilyet felfedezni, amiknél vasszigor van, például szertornában. Ott bitang erős, nagyon technikás sportolók jönnek ki ilyen idősen. Nagyjából tiniként, ifiként vannak a csúcson. 

A nindzsa sport abszolút az élményről szól, a mozgás öröme a cél. Éppen ezért mondom, hogy ő maga szerelmesedett bele annyira a sportágba, hogy ilyen teljesítményt ki tudjon magából hozni

 – jelentette ki a büszke tréner.

A szenvedély magjait pedig valahol épp az edző ültette el a sportolóban, amikor a tévében szerepelt.

– Láttam a Ninja Warriorst, ami nagyon megtetszett – jelentette ki Szélig. – Kiskoromban is szerettem a játszótéren mászni. Aztán egy ismerősünk mondta, hogy van Pellérden ez a hely, próbáljam ki magamat. Azonnal nagyon megtetszett, és ott ragadtam.

Nem éri be ennyivel, újabb sikerekre vágyik

Ez a siker remek megerősítés az ifjú nindzsának, aki 2023-ban az OCR Eb-n is kiemelkedő eredményt ért el, s szeretne minél többször a kontinens legjobbjai közt is felérni a dobogó tetejére, s persze, ha lesz lehetősége rá, egy világversenyen is részt venne.

– Még rengeteg versenyre szeretnék eljutni, és ott jó eredményeket elérni, illetve minél több Európa-bajnokságon szeretnék részt venni. Ez idén nem sikerült – mondta a sportoló. – Az Eb-hez, mint más sportágakban, kvalifikációs versenyeken kell a megfelelő eredményeket elérni. A kontinenstornára számunkra leginkább a futás a felkészülés. Ott nincsenek annyira komoly mászófeladatok. Egy távot kell lefutni, és közben kell teljesíteni az akadályokat. Ezek nem olyan kemények, mint amilyenek a Ninja Warriosban vannak, mert az inkább a mászásra megy rá, de azért vannak köztük nehezek.

Táborokban viszik közelebb a természethez a gyerkőcöket

Horgas Péter a NinjaPadlás SE-nél nagyjából száz gyerekkel dolgozik. A mozgás örömét, szabadságát, sok lengést, mászást, rengeteg mókát szeretnék belecsempészni a hétköznapokba. A nyáron napközis táborokba is várják a gyerkőcöket.

– Az erdő mélyén, a Mecsekben vagyunk ilyenkor. Abszolút a természetközeliségen van a hangsúly. Mezítláb vannak a gyerekek, ha esik egy kicsit, akkor is kimegyünk. Ott is van pálya. Mászunk, növényeket, bogarakat tanulmányozunk, ha meg tudjuk fogni, a siklót is megnézzük. Igyekszem megmutatni, hogy a házból, a telefonból bújjanak ki, mert érdemes megtapasztalni a mozgást és a körülöttünk lévő élővilágot – jelentette ki Horgas Péter.

Július 15-19. között is indul egy új turnus majd 8-14 éveseknek, de a hónap végén egy sátortábort is szerveznek haladó nindzsáknak. További információkat a HOPExtrém Facebook-oldalán találhatnak az érdeklődők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában