Díj

2 órája

Az Orfűi Malmok kapták az Év Tájháza elismerést

A Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége az idei évben immár 21. alkalommal hirdette meg Az Év Tájháza felhívást. A megtisztelő díjat az Orfűi Malmok nyerték el.

Tóth Viktória

Az elismerést annak a tájháznak a fenntartói vehetik át, amelyik példaértékű tevékenységével hozzájárul a hazai és Kárpát-medencei népi építészeti értékek és a hozzájuk kapcsolódó hagyományok megőrzéséhez. Ezt kapták meg idén az Orfűi Malmok.

Orfűi Malmok
Az Orfűi Malmok az év minden részében népszerű célpont a kirándulók számára
Fotó: Löffler Péter

A szövetség közleményéből kiderül, hogy a Vízfő-forrás közelében a középkor óta működött vízimalom. Ma is látható formájában már a 20. század elejére jellemző „modern” malomtechnológiát ismerhetik meg az érdeklődők. A malom melletti, hagyományos építészeti értéket képviselő lakóház, az egykori molnárlakás, istállóspajta, szabadkéményes nyári konyha, kocsiszín egészíti ki az épületegyüttest. A szabadtéri múzeum 2016-ban papírmalommal, 2021-ben Pajtapékséggel és Sütiműhellyel bővült, és Garat nevű fogadóépületük 2024 nyarán lett újranyitva.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában