Horvátságukat ünnepelték a fürdővárosban (galéria és videó)

Különleges zenét hallhattak, lendületes táncokat és gyönyörű népviseleteket láthattak az érdeklődők Harkányban, a horvát esten, október 26-án. A helyi horvát önkormányzat már 22. alkalommal ünnepelt.

Jusztin Levente

Komoly hagyománya van Harkányban a horvát nemzetiség ünneplésének, azaz a horvát estnek, amit most október 26-án tartottak a Kiss József Művelődési Házban. Az este remek hangulatban telt, több táncegyüttes és zenekar is megmutatta magát, az estét pedig egy fergeteges horvát bál zárta.

horvát est
Horvát estet tartottak Harkányban, rengeteg fellépőt és színes viseleteket láthattunk
Fotó: Löffler Péter

Több településről jöttek horvátok

A Harkányi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szerevezésében zajlott az este, ami szokásos módon a délután öt órakor kezdődő horvát nyelvű szentmisével indult. A plébános kiemelte, hogy mai világunkban a közösség ereje rendkívül fontos abban, hogy a mindennapokba, a békébe vetett hitünk erősödjön és megmaradjon. Ezt kell erősítenie mindenkinek nemzetiségi hovatartozástól függetlenül, bár Harkányban példaértékű a magyarság és a horvátság összefogása. Ezt a plébános személye azért is erősíti meg, mert több vendéggel együtt ő is a horvátországi Moslavina településről érkezett.

Ezután kezdődött a kulturális műsor, ahol a helyiek mellett Baranya több együttese is képviseltette magát, ám messzebbről is érkezett vendégcsapat. Az Ercsiből érkezett Jakube Táncegyüttes és a Jorgovani Énekkar is fellépett, Baranyából pedig a Marica Kulturális Egyesület (Szalántáról), Matusek László Kulturális Egyesület (Kökényből), a Pécsudvardi Férfi Kórus, valamint a helyi tanulók és a Horvát Vegyes Kórus Harkányból mutatta meg tudását. A legvégén egy meglepetésműsort kapott a közönség, egy közös éneklésre álltak többen össze vegyesen a csoportokból. Az énekeseket és a táncosokat a Misija zenekar, a Kökényi zenekar és a Vegyes Kórus zenekara kísérte.

A fellépők és a hivatalos vendégek vacsorája után kezdődött a bál és a táncház a Podrovka zenekarral. A hagyományok szeretete és annak éltetése tökéletesen visszaköszönt, mivel kortól függetlenül rengetegen táncoltak. A bál tökéletes lezárása volt a napnak, megjelentek a klasszikusnak számító horvát körtáncok, a lendületes dallamokkal együtt.

Harkány számít a horvátokra

Az este folyamán beszélgettünk a Harkányi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettesével, Radosnainé Geosits Györgyivel, aki elmondta, hogy nagy öröm számukra ez a mai nap. A visszajáró fellépők és az érdeklődők serege azt mutatja, hogy a szentmisén elhangzottak Harkányban teljesülni látszanak, hiszen erős közösség alakult ki itt. 

Az erős horvát nemzetiségi jelenlétet pedig igyekeznek továbbra is fenntartani, amire a város számít is.

 Valóban aktív a nemzetiség, hiszen minden hónapban horvát nyelvű szentmisét tartanak, sőt, a közelmúltban, szeptember 17-én tartották meg a 3. Horvát Kórusok Találkozóját.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában