Szoborba öntött emlékek

2024.09.03. 17:36

Megható: Hetényi János cikkünkből tudta meg, feleségét ábrázolja a Színház téri alkotás

Korábban olvashatták cikkünket, amelyben annak jártunk utána, kikről mintázták a pécsi Színház tér szobrait. Az ehhez végzett kutatás és az elkészült írás örömteli felismerést tett lehetővé: Hetényi János, a Pécsi Balett egykori táncművésze így szerzett tudomást arról, hogy szeretett feleségét, Bretus Máriát ábrázolja a Színház téri szökőkút nőalakja.

Mohay Réka

Februárban írtunk arról, hogy a Színház tér két szökőkútján található, Rétfalvi Sándor által készített bronz alakok egyike magát az alkotót, másik pedig a Bretus Máriát ábrázolja, aki az 1960-as évektől egészen az 1980-as évek közepéig volt a Pécsi Balett neves és köztiszteletben álló balerinája. 2014-ben, Budapesten hunyt el, férje, Hetényi János ma is a fővárosban él.

Bretus, Hetényi János
Bretus Mária és Hetényi János a színpadon is gyakran táncolt együtt, most az egykori balettművész ellátogatott a feleségéről mintázott pécsi szoborhoz
Fotó: Pécsi Balett / Mohay Réka


A Színház tér szobrainak modelljeiről egyedül Romváry Ferenc „Pécs köztéri szobrai” című kötetében találtunk információt. A kutatás során felvettük a kapcsolatot Hetényi Jánossal, a néhai Bretus Mária férjével, aki maga is a Pécsi Balett táncosa volt. Ekkor még csak érdeklődtünk tőle, mit tud a rejtélyes szoborról, amelyet a művészettörténész könyve szerint egykori feleségéről mintázott Rétfalvi. 
Hetényi János ekkor elmondta, Bretus Mária nem állt modellt a szoborhoz, de nem tartotta kizártnak, hogy megihlette volna a szobrászt a Pécsi Balett egykori prímabalerinája. Azt is hozzátette, az 1992-ben átadott szobrok elkészültekor már nem is laktak a városban, ugyanis az 1980-as években Budapestre költöztek.
Ezt követően elértük Dévényi Sándort, a Színház tér tervezőjét, aki megerősítette, hogy Bretus Máriáról mintázta a szobrot az alkotó, minden bizonnyal fénykép és emlékezet alapján, így is tisztelegve a városban igen népszerű, ragyogó tehetségű táncosnő előtt.

Miután megjelent cikkünk, ismét beszéltünk Hetényi Jánossal, aki nagy örömmel fogadta a felfedezést: a Bama.hu felületén megjelent írásból tudta meg ugyanis, hogy valóban egykori feleségét ábrázolja a Színház tér egyik szobra.

A közölt fényképeket szemügyre véve egyértelműen ráismert Bretus Máriára, cikkünket közösségi oldalán is megosztotta.
Hetényi János ezt követően a nyár folyamán Pécsre is ellátogatott, hogy teljes valójában csodálja meg a szobrot, amiről több fényképet is készített a napsütötte Színház téren.
Egészen megható és felemelő tapasztalat volt, hogy elkísérhettük ezen az úton, s le is fényképezhettük őt a teátrum előtt könnyed mozdulattal támaszkodó szoborral, amelyet szeretett feleségéről mintázott az alkotó.

 

Hetényi János és Bretus Mária a Pécsi Balett társulatában táncoltak

Bretus Mária és Hetényi János évtizedekig dolgoztak a Pécsi Balettnél. Az egykori táncművész elmondta, az Eck Imre által vezetett, országos hírű társulat élénk kapcsolatban állt a társművészetekkel is. Így történhetett, hogy Rétfalvi Sándort Bretus Mária és férje is személyesen ismerte, Hetényi, mint visszaemlékezett, még a szobrászkodás rejtelmeibe is belekóstolhatott a Munkácsy Mihály-díjas alkotó segítségével. A Színház téri látogatás alkalmával a balettos megosztott néhány emléket azokból az időkből, amikor a Pécsi Balett társulatával járták az országot. 
Újságíróként sok találkozás részesévé válhat az ember, de az ilyenek egész biztosan felejthetetlenné válnak.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában