Nem mindennapi

2024.09.09. 17:58

Különleges Lantos-tárlat nyílt a pozsonyi Danubiánában

A kortárs képzőművészet igen elegáns bemutató helyén a Duna mesterséges szigetén felépített pozsonyi Danubiana Múzeumban, hatalmas nemzetközi összeállítás mellett időszakos kiállításként mutatkozott be a hétvégén a neves pécsi művész Lantos Ferenc önálló tárlata a pécsi gyűjtő Zsdrál Márkó anyagából.

Bama.hu

Egészen különleges helyszínen látható a kiállítás

Lantos Ferenc: A természet teremtése címmel a pécsi származású kurátor, dr. Mészáros Flóra állította össze a bemutatót, a Zsdrál Art Lantos-anyaga pedig először szerepel külföldön. 

Lantos: The Creation of Nature címmel Szlovákia egyik legfontosabb kortárs művészeti kiállítóterében, a Danubiana Meulensteen Art Museumban látható tehát a kiállítás szeptember 6-tól október 20-ig. A Duna gátján fekvő intézmény megnyitása (2000) óta olyan neves alkotókat állított ki, mint Sam Francis, Karel Appel vagy Joan Miró.

A Danubiana ezúttal az 1960-as és 1970-es évek ikonikus magyar geometrikus absztrakt művészének, Lantos Ferencnek a munkásságát helyezi a középpontba, aki korát megelőzve jutott el a nemzetközi geometrikus művészet szintjére. Lantos egyedülálló természetközpontú absztrakt koncepciója, a teremtett rendben meglelt formavilága és széleskörű technikai skálán mozgó pályája kapott most kiemelt szerepet. A tárlat kizárólag a Zsdrál Art Galéria saját anyagára építkezik, köztük elsőként kiállításra került alkotások is találhatók.  Építészeti projektek és land art installációk zománcai, olajképek és grafikák együttesen tárják fel Lantos szemléletét. A Lantos: The Creation of Nature ( A természet teremtése) kiállítás során olyan Lantost foglalkoztató kérdések kerülnek elő, mint a teremtett rend és a természet, mint kreáció problematikája.

A kiállítás kurátora, a Zsdrál Art által kiadott Lantos-könyv (Szép Magyar Könyv 2023) szerzője, dr. Mészáros Flóra a Duna mesterséges szigetén meghúzódó múzeum impozáns vízi látképét is bevonta a koncepcióba, így a környezet izgalmas módon reflektál Lantos vízparti élmények ihlette műveire. A tárlaton elsődlegesen Lantos hullám motívumai, kék kompozíciói, vízparti organikus geometrikus művei láthatók. További információk a kiállításról a múzeum honlapján találhatók The Creation Of Nature címen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában