Rendhagyó előadással kezdenek

2024.09.09. 15:13

Örkény István Tóték című művét is műsorra tűzte a Pécsi Horvát Színház

Kulturális híd Magyarország és Horvátország között: előadásaik már a kezdetek óta ezt a szerepet töltik be Pécs szívében. Évadnyitó sajtótájékoztatót tartottak a Pécsi Horvát Színházban, majd egy különleges imázs filmet is bemutattak, mely a közelmúltban készült el teljesen.

Tóth Viktória

Szeptember 9-éna Pécsi Horvát Színházban a 2024/2025-ös évad programjáról, terveiről, a közelgő előadásokról beszélt Vidákovics Szláven, a teátrum igazgatója. Mint mondta, a Pécsi Nemzeti Színházzal való együttműködés során több magyar nyelvű előadást is láthatott itt a közönség. A Pécsi Horvát Színház programjai között tehát megtalálhatóak más nemzetiségű előadások is és magyar darabok mellett, de a fő szempont és a fő irányvonal továbbra is a horvát nyelvű előadások lesznek. 

– Pécs nagyon sokszínű és sok nemzetiségű város, ám sokan nem tudják, hogy itt található Magyarország egyetlen horvát professzionális nemzetiségi színháza. Ezen kívül Bosznia-Hercegovinát leszámítva a világon is egyedülálló ez a színház, hiszen sehol máshol nincsen professzionálisan horvát nyelven játszó színház, csak Magyarországon és azon belül is Pécsett

 – kezdte el az igazgató az intézmény bemutatásával.

Vidákovics Szláven beszámolt arról, hogy nagyon szeretné, ha a horvát előadásokat feliratozhatnák, és így azok is elmehetnének a színházba, akik mondjuk megnéznének egy horvát előadást, de nem értik a nyelvet. 

Az idei szezonban egy rendhagyó előadással fognak kezdeni, Sokcsevits Dénes professzor Horvát és magyar költők a négyzeten című művét adják el, ami magyar és horvát költőket (a horvátokat magyar nyelven, a magyarokat pedig horvát nyelven) mutat be. Ez a kétnyelvű előadás október közepén lesz látható. Ezután Horvátország talán egyik legismertebb vígjátékát, Ivan Kusannak a Galóczáját mutatják be december elején. 

– A Horvát Színháznak nagyon fontos az, hogy egyben identitást és neveléstudatot is adjon a horvátságnak Magyarországon és a kultúráját ápolja. Nagyon fontos számunkra, hogy a legkisebbek is részesülhessenek ebben, ezért Viroviticai Színházzal (verőcei) koprodukcióban egy gyerekdarabot is bemutatunk Emlékezz rám címmel

 – ismertette Vidákovics Szláven.

Egy magyar klasszikust, Örkény Istvántól a Tótékat is műsorra tűzik, melyet horvát nyelven mutatnak majd be. Ami különlegesség lesz, mivel ezt a darabot horvát nyelven még sehol sem adták elő. A darabbal a színház célja, hogy a magyar kultúrát a horvátok körében is tudják népszerűsíteni, hiszen a színház mindig is egy kulturális híd szerepet töltött be a két ország között.

Rövidfilm a Pécsi Horvát Színházról

Az esemény keretében mutatták be a Pécsi Horvát Színházról készült első rövidfilmet, melyet Filákovity Zorán rendezett és készített el.

– A történet még pécsi tanulmányaim során, 1999-ben kezdődött, amikor először csöppentem bele a Pécsi Horvát Színház életébe, mint amatőr színész. Több darabban is játszottam nagyszerű színészekkel, rendezőkkel, koreográfusokkal. Ez gyakorlatilag egy igazi, családias atmoszféra, ahol együtt nevettünk, beszélgettünk, énekeltünk 

– ismertette a rendező. – Tavaly novemberben jött az ötlet, hogy mi lenne, ha készítenénk egy dokumentumfilmet a színház múltjáról. Megbeszélésünk során arra jutottunk, hogy ez akár több évet is igényelne, így ezt az ötletet egyelőre a hosszadalmas előkészületek miatt elvetettük. Ezt az időtartamot lerövidítve egy a színház életét bemutató imázsfilmet készítettünk el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában