Táncra fel!

2024.09.08. 12:15

Erős kezdés: Nemzetközi Tánctalálkozó és A három testőr indítja a Pécsi Balett évadát

Eseménydúsan veszi kezdetét a 2024/2025-ös évad a pécsi táncéletben. Szeptember 12-16. között rendezik meg a 18. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, ahol a Pécsi Balett új nagyszínpadi produkciója, A három testőr is debütál. Az évad során pedig még egy premierrel készülnek, az Óz, a nagy varázsló mesebalettel.

Mohay Réka

A Pécsi Balett 1960-as megalakulása mérföldkővé vált a magyar előadóművészet történetében – hangsúlyozta Uhrik Teodóra ügyvezető a 2024/2025-ös évad első, a Pécsi Nemzeti Színházzal közös produkció, A három testőr táncjáték kapcsán, melynek premierje a 18. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón lesz látható szeptember 14-én.

Az együttes számára mindig is fontos volt, hogy a táncművészetet az egyetemes színházművészet részeként tekintse, ahol a mozgás nem csupán öncélú, hanem folyamatosan üzeneteket és történeteket közvetít a nézők felé. A Pécsi Balett olyan történeteket kíván a tánc nyelvén bemutatni, amelyek ismerősek a nézők számára. A három testőr arra is rávilágít, a tánc nem csupán nőies műfaj. Az előadás fantasztikus vívásjeleneteket vonultat fel, amelyeket fegyverszakértők segítségével dolgoztunk ki. Az izgalmas férfi-női interakciók pedig még tovább fokozzák a darab dinamizmusát. A célunk, hogy a táncművészetet ne rétegműfajként kezeljük, hanem a széles közönség számára is megközelíthetővé váljon

 – fogalmazott Uhrik Teodóra.

A három testőr a 18. Nemzetközi Tánctalálkozó során debütál, melyre szeptember 12-16. között kerül sor. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Pécsi Nemzeti Színházzal együttműködésben megvalósuló fesztivál ezúttal ismét öt napon át tart, s összesen nyolc professzionális táncegyüttes legfrissebb előadásai lesznek láthatók. A Pécsi Nemzeti Színházban ad vendégjátékot a GG Tánc Eger, a Feledi Project, a sepsiszentgyörgyi M Studio, a Bozsik Yvette Társulat, a PB2 Company, a Magyar Állami Népi Együttes és a Szegedi Kortárs Balett is. 

Idén újra kíséri a fesztivált az ingyenes, TáncSzínTér program a Színház téren, ahol helyi, amatőr táncegyüttesek kapnak lehetőséget arra, hogy bemutatkozzanak a közönség előtt.

A Pécsi Balett az évad során az Óz, a Nagy varázsló című mesebalettet is bemutatja, november 9-én a Kamaraszínházban.

 

Tizenhét éve rendezték az első Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót

A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó 2007-ben indult, a Pécs2010 – Európa Kulturális Fővárosa program keretében, városi támogatással, Vincze Balázs, a Pécsi Balett akkori igazgatójának kezdeményezésére. A fesztivál célja kezdetektől a táncművészet sokszínűségének bemutatása volt. Hazai, illetve külföldi fellépők egyaránt meghívást kaptak a programra. A találkozó elsősorban a modern balett és kortárs tánc irányvonalát követi, de rendszerint helyet kapnak más műfajok, például a néptánc is. A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó célja, hogy lehetőséget adjon a táncegyütteseknek a bemutatkozásra, ezáltal elősegítse a művészi együttműködést, illetve a régió tánckultúrájának gazdagítását.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában