Bányásznapok

2024.08.29. 12:00

Tűzijáték és sztárfellépők is várják a közönséget

Augusztus 30-án, pénteken ünnepi megemlékezéssel veszi kezdetét a város egyik legnagyobb rendezvénye, a Komlói Bányásznapok. Három napon át kulturális és szórakoztató programok, koncertek várják az érdeklődőket, és látványos tűzijátékkal is készülnek a szervezők.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

A Bányász Emlékműnél koszorúzással veszi kezdetét augusztus 30-án, pénteken a város egyik legnagyobb rendezvénye, a Komlói Bányásznapok, majd a hagyományoknak megfelelően a Színházban ünnepi ülést tart a képviselő-testület.

Az egész hétvégén átívelő programsorozat részeként már augusztus 29-én megnyílik a "Hetényi 7ek" Esszencia című, kortárs művészek alkotásait felvonultató kiállítása, amelynek három épület ad otthont: a Kaptár, a Színház- és hangversenyteremben, valamint a Közösségek Háza.

A Kaptár egyéb újdonságnak számító programoknak is otthont ad a Komlói Bányásznapok részeként.  Féléves útjára indul a Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott, "1100 éve Európában, 20 éve az Unióban" című kulturális programsorozat annak jegyében, hogy Magyarország július 1-jével átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét - a Kaptár Művelődési Központ az országos kezdeményezéshez csatlakozva három programmal is várja az érdeklődőket. Filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozót, Sanctum címmel művészeti beszélgetést tartanak, az Eszperantó téren pedig énekelt verseket is hallhat majd a közönség.

Sztárfellépőket is várnak a Komlói Bányásznapok mindhárom napjára - augusztus 30-án, pénteken, a rendezvény nyitónapján Nótár Mary, majd Pápai Joci koncertezik az Eszperantó téren, szombaton 19.30-tól a Pardon Brando szórakoztatja a közönséget, a 21 órakor kezdődő látványos tűzijátékot követően pedig az Edda lép színpadra. Szeptember 1-jén, vasárnap este Deák Bill Gyula koncertje zárja a három napos programsorozatot.

A Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület, valamint a helyi horvát nemzetiség önkormányzat által közösen szervezett, hagyományos gasztronómiai találkozás idén is a városi ünnep része - az Ízek utcájában augusztus 31-én délelőtt versengenek majd a főzőversenyben részt vevő csapatok. A Tesco parkolóban Police Roadshow-t láthat a közönség, a Városi Sportközpontban véradásra nyílik lehetőség, az önkormányzat előtti parkolóban pedig 10-től 18 óráig egészségügyi állapotfelméréssel, tanácsadással egybekötött szűrővizsgálatok lesznek elérhetők.

Az Eszperantó téren szombaton délután fellép a Csillag mazsorett, a Fonti5, a Senior örömtáncosok, ezen kívül a Másvilág, a CS.Í.T zenekarok, valamint a Chili Pappas is szerepelnek az előadók között.

A rendezvénysorozat zárónapján, vasárnap 11 órakor a Múzeumkertben a Szárba szökkenő jövőnk című programmal folytatódnak a Bányásznapok - több éves hagyomány, hogy ilyenkor az előző évben született komlói babák számára Zsolnay porcelánból készített kalászokat állítanak ki a múzeumkerti vitrinekbe, a jövőbe vetett hitet jelképezve.

A délutáni kulturális műsorokat követően megemlékezést és koszorúzást tartanak a Vájár szobornál, a 20 órakor kezdődő Deák Bill koncert előtt a Seholnap zenekar, és a Gipsy 50/70 és 7300 Blues Megálló szórakoztatja a hallgatóságot.

A Komlói Bányásznapok valamennyi programja ingyenes. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában