Újra felszáll a füst Mohácson

2024.08.01. 15:57

Szombaton ezernyi edényben fő majd a sokac bab

Aki még nem kóstolta, milyen a cserépedényben főtt sokac bab, annak azért, aki már ezen túl van, annak a mással összehasonlíthatatlan ízek újbóli élvezetéért érdemes ellátogatnia augusztus 3-án Mohácsra, a Táncsics Mihály utcába a babfőző fesztiválra. Meg azért is, mert nagy buli lesz.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Fotó: Laufer László

Idén már három évtizede annak, hogy először megrendezték a Mohácsi Sokacok Olvasókörének tagjai a népi és nemzetiségi hagyományokat felelevenítő Babfőző fesztivált.

Akkor talán senki nem gondolta volna, hogy az évek során a város egyik legnépszerűbb rendezvényévé növi ki magát, márpedig ez a helyzet: már nemcsak a helyi sokacság ünnepe a Sokác Babfőző Fesztivál, a megye és az ország határain túlról is egyre többen érkeznek a gasztronómiai találkozóra.

Mint ahogy arra sem gondolhattak sokan, mondjuk egy évszázaddal ezelőtt, hogy az akkor hétköznapinak számított ételnek, a cserépedényben főtt babnak valóságos kultusza lesz egyszer Mohácson.

Egykor éppen az egyszerűsége miatt volt népszerű az étek: a szántóföldeken, a szőlőkben olyan ebédet kellett készíteni, ami lényegében magától főtt meg, nem igényelt folyamatos felügyeletet.

Az agyagedényben készült bab ennek éppen megfelelt: a hozzávalókat beletették a főzőalkalmatosságba (ami nem köcsög volt, mivel az nem hőálló, így a „köcsögös bab" kifejezés téves), tüzet gyújtottak mellette, aztán kezdődhetett a munka. Ha végeztek egy-egy sorral, megkeverték, dobtak a tűzre, majd folytatták, amit elkezdtek. Mire elhúzták a levesnótát  elkészült az ebéd is.

A sokac módra készülő bab receptje ugyan lényegében azonos az otthon készített verziókkal, az íze mégis más. Kétségtelen, hogy a füst is ad neki bizonyos bukét, de a hozzáértők szerint nem az, hanem az edény maga adja hozza ki a megszokottól eltérő ízeket a nyersanyagokból. [$articlePoll]

Persze erről leginkább akkor győződhetünk meg, ha megkóstoljuk. Erre augusztus 3-án, szombaton nyílik legközelebb alkalom, a soron következő, immár harmincadik babfőző fesztiválon.

A fesztivál programja idén is a hagyományoknak megfelelően alakul. A tűzgyújtás délután két órakor lesz, a hivatalos megnyitóra négykor kerül sor.

A vacsora várhatóan hat óra körül készül el, a napot este nyolctól utcabál zárja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!