Múltidéző

2024.08.25. 14:00

Rengeteg alkotótábor volt Baranyában - galéria

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Ha meghalljuk a tábor szót, akkor sokaknak azok az iskolai alkalmak jutnak eszébe, amikor egy vagy két hétre össze voltak zárva osztálytársaikkal és a felsőbb évesekkel a nyáron. Ki jól, ki kevésbé jól élte meg ezeket az időszakokat.

Azonban többféle tábor létezik, vannak olyanok, amelyek  az alkotást helyezik a fókuszba. Arról, hogy hány meg hány alkotótábort szerveztek az 1980-as és 1990-es években a baranyai térségben, Laufer László fotóriporter fényképei tanúskodnak. Szinte minden kis- és nagytelepülés büszkélkedhetett ilyen táborral. Ott van például Zengővárkony, ahol a szövés rejtelmeivel ismerkedhettek meg a táborozók, Pogányban az ejtőernyőzés volt a fókuszban, Mohácson táncoltak, Sikondán zenéltek – főleg jazzt –, Almamelléken komoly zenei ismereteiket mélyíthették el a résztvevők, Siklóson rajzoltak, a fehérkúti kulcsosházban jógáztak, Orfűn hímeztek és faragtak – az Orfűi Malmok tökéletes helyszín –, de voltak olyan táborok is, ahol kézműveskedtek vagy éppen a romák hagyományaival ismerkedtek meg. Számtalan alkotótábor, és ez még nem is az összes, amelyeknek Baranya otthont adott.

Ezek az alkalmak összehozták a kreatív személyiségeket, mert egy inspiráló és támogató környezetben alkothattak. Általában mindig csodás helyszínen merülhettek el a művészeti tevékenységben. Voltak, akik egyedül dolgoztak, de a közösségi alkotás mindig jelen volt ezekben a táborokban, egymástól tanultak a résztvevők.

Az alkotótáborok nemcsak arról szóltak, hogy kiélhessék kreativitásukat a résztvevők, hanem arról is, hogy megtanítsák őket együttműködni, új barátságok szövődjenek, valamint az alkotáson keresztül rátaláljanak önmagukra és örömük forrására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában