Hat nap

2024.08.21. 12:04

PécsLIT Fesztivál: írók, költők veszik be újra Pécs városát

Hat napra ismét az irodalomé lesz a főszerep Pécsen az ősz első hónapjában. Szeptember 9-e és 14-e között, a Csorba Győző Könyvtár és a Jelenkor folyóirat szervezésében érkezik a negyedik PécsLIT Fesztivál, amelynek most első három napjának programját ismertetjük.

Czeczon Enikő

Négy ével ezelőtt azzal a céllal jött létre a PécsLIT Fesztivál, hogy Pécsre hozza az irodalmi élet legnagyobb kiválóságait, és kortól függetlenül szórakozást biztosítson minden kultúrára vágyó számára. Ezt a jó szokását idén sem hagyta el.  

Negyedik alkalommal is PécsLIT Fesztivál, ahol többet közt Nyári Krisztián is a pódiumra lép
Negyedik alkalommal is PécsLIT Fesztivál, ahol többet közt Nyári Krisztián is a pódiumra lép
Fotó: Pezzetta Umberto

Már a fesztivál nyitónapja sem lesz semmi 

A fesztivál első eseményének a CSGYK Várkonyi Nándor Fiókkönyvtára ad otthont délelőtt 10 órakor, amikor is Simonfalvi Ancsa Hubby-díjas író igazi kalandra invitálja a gyerekeket A csodálatos nagyapó című kötetének szereplőivel. 
A délután folyamán három programon is részt vehetnek az érdeklődők. Az egyik a 17 órai Jelenkor szeptemberi lapszámbemutatója a Tudásközpontban, majd 18 óra 30 perckor Rakovszky Zsuzsával találkozhatnak az érdeklődők, aki új, a Vita élő időben című kötetéről fog mesélni. A PécsLIT Fesztivál hivatalos megnyitóeseménye pedig 19 órakor kezdődik az E78-ban, ahol Beck Zoltán és Grecsó Krisztián közös estjét Hoztunk valamit magunkból címmel élvezhetik az érdeklődők.  

 

Így ettek ők: Nyáry Krisztián is az előadók között 

A fesztivál második napját a Bertók-pódium nyitja 16 órakor a Tudásközpontban, ahol Bíró Zsombor Aurél első könyve, a Visszatérő álmom, hogy apám vállán ébredek lesz a középpontban. Ezt követően, 17 órakor, a József Attila-díjas költő, Győrffy Ákos érkezik, hogy bemutassa új kisprózakötetét, A csend köreit. A stafétabotot ezután 18 órakor Kukorelly Endre veszi át, aki nemrég kiadta harminckettedik irodalmi alkotását Ház, háború, halott címmel. 

Mint az elmúlt fesztiválokon, most is lesz külföldi vendége a PécsLIT Fesztiválnak. A második napon érkezik 18 óra 30 perckor Daniel Kehlmann német író, akinek tavasszal jelent meg magyarul legújabb, Mozgókép című kötete. Amikor pedig a nap átfordul estébe, 20 órakor Nyári Krisztián lép a Tudásközpont pódiumára, ahol bemutatja nemrég megjelent kötetét Így ettek ők címmel. 
A keddi program záróeseményének a Nappali ad otthont, ahol Nick Cave: Hit, remény és vérontás zenés kötetbemutatóját élvezheti a közönség. 

 

Szerda: a 4. PécsLIT Fesztivál félideje 

A harmadik nap nyitóeseménye 16 órakor szintén egy Bertók-pódium program, amelynek keretében bemutatják a 2020-ban létrejött Nincs online folyóiratot a Tudásközpontban. 17 órakor Kemény Lili érkezik NEM című forradalmi könyvével, majd szintén ebben az időpontban, de a Belvárosi Fiókkönyvtár és Ifjúsági Tanuló Térben szerveznek kötetbemutató beszélgetést Kedves Bátyuskám! Várkonyi Nándor és Weöres Sándor barátsága levelezésük tükrében, 1933-1973 című kiadvány kapcsán. 18 órakor visszatérve a Tudásközpontba Danyi Gáborral lesz beszélgetés a magyarországi szamizdat irodalommal kapcsolatban, majd 18 óra 30 perckor Földényi F. László kalauzolásában, A guillotine hosszú árnyéka Párizsi életképek a 19. századból kötetén keresztül, eljutunk a francia város sikátoraiba, és a modernitás kialakulásának labirintusába is. 
A harmadik nap záróeseménye 19 óra 30 perckor Cserna-Szabó András Az utolsó magyarok című alkotásának bemutatása. A novelláskötetben férfiak és nők csetlenek, botlanak a történelem színpadának véres és göcsörtös deszkáin. 

A PécsLIT Fesztivál gyermekprogramokkal is készül, amelyekről bővebb információ a weboldalon található. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában