A Széchenyi téren

2024.08.31. 08:31

Nemzetiségi vásárt és mulatságot tartanak Mohácson

Rendhagyó, egyben hagyományteremtő rendezvényre került sor két esztendeje Mohácson a Széchenyi téren: a horvát, a német, a roma és a szerb önkormányzat szervezésében nemzetiségi vásárt és mulatságot tartottak. Olyan jól sikerült, hogy szombaton már a harmadik következik. A rendezvényt idén az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban kulturális programsorozat mohácsi állomása is színesíti.

Máté Balázs (Mohácsi Újság.hu)

Képünk illusztráció

A program délután két órakor ünnepi szentmisével kezdődik a Fogadalmi templomban.

Ezt követően nyitnak ki a nemzetiségi műhelyek, kiállításokkal, vásárral.

Délután háromtól kulturális műsorral szórakoztatják a közönséget, mindeközben pedig a nemzetiségek speciális ételei készülnek a helyszínen, amelyek megvásárolhatóak lesznek.

Este fél héttől utcabál kezdődik, amelyen természetesen mind a négy nemzetiség zenéje felcsendül, a zenekarok negyvenöt percenként váltják egymást, közreműködik a Sextett zenekar, a Glasovi zenekar, illetve a Tomas Tambura Trió.

A rendezvényt idén az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban kulturális programsorozat mohácsi állomása is színesíti.

A programok között a Szépművészeti Múzeum Királyok, hősök, csaták című előadása várja a közönséget a Kanizsai Dorottya Múzeumban és ehhez kapcsolódik a történelmi pop-up képeslap készítése is.

A Magyar Nemzeti Levéltár vándorkiállítása Magyarország történetéből felvillantja az elmúlt 1100 évet meghatározó eseményeket, valamint az Európai Unióhoz való csatlakozás előzményeit, a folyamatát és annak hatásait. Huszonkét nő sorsa tárul a látogatók elé a mohácsi Busóudvarban, a koronás főtől a főúri herceg- és a takaros polgár kisasszonyokon át a kitelepített cselédlányig Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony című utazó-tablókiállításán.

Mohács városának érdekességei, a vármegye és a térség különlegességei jelennek meg a Nemzeti Művelődési Intézet Hungarikum játékterén a Széchenyi téren. Szintén ezen a helyszínen várja a közönséget a Hagyományok Háza kézműves műhelye.

A mohácsi Kossuth Teátrumban a Pécsi Balett Vincze Balázs Harangozó-díjas, érdemes művész rendezésében a Carmen című táncdrámát adja elő, míg a Pécsi Művészeti Gimnázium Táncművészeti Képzésére járó hallgatói Karöltve című bemutatójukkal lépnek színpadra. Látható lesz Vidnyánszky Attila rendezésében a Háztűznéző című darab is a Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadásában.

A részletes program:

2024. augusztus 31. (szombat)

  • 10:00-16:00 Magyar menyasszony tablókiállítás (Busóudvar emeleti terem)
  • 10:00-11:30 Királyok, hősök, csaták interaktív előadás + múzeumpedagógiai foglalkozás
    (Kanizsai Dorottya Múzeum)
  • 11:00-12:00 Aprók tánca (Busóudvar)
  • 15:00-20:00 Hungarikum játszóház (Széchenyi tér)
  • 15:00-20:00 Kézműves foglalkozás (Széchenyi tér): Rongybaba készítés Németh Zoltánnéval,

Szövés-fonás Horváth Ágotával, Nemez labda és tulipán gyúrás Petrohán
Mihálynéval, Keresztszemes könyvjelző hímzés Kárpáti Lászlónéval,

Szalmajáték készítés Négyes Tímeával, Tojásfestés Báling Arankával

  • 15:00-20:00 1100 év Európában - 20 év az Európai Unióban Vándorkiállítás (Széchenyi tér)
  • 2024. szeptember 1. (vasárnap)
  • 19:00 Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Háztűznéző – A Nemzeti Színház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkciója (Mohácsi Kossuth Teátrum)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában