Jubileumi kiállítás

2024.08.25. 14:40

Negyvenöt éves lett a pécsi rajzfilmkészítés - galéria

Sokakat vonzott a Pécsi rajzfilmkészítés 45 éves jubileumi kiállításának megnyitója augusztus 23-án. A tárlatnak a Zsolnay Negyedben található Kemence Galéria ad otthont egészen szeptember 6-ig.

Czeczon Enikő

Fotó: KOVACS LILIANA

A kiállításon eredeti dokumentumokat, korabeli relikviákat és standfotókat is láthatnak az érdeklődők. Ezek segítéségével átfogóan bemutatják a Pécsett született animációs filmeket. Az 1970-es években indult – Varga Csaba vezetésével – az animációs filmgyártás a vármegyeszékhelyen, az akkor még amatőr Yxilon Filmstúdió keretében. A profi filmgyártás 1979 óta működik napjainkig. 

A tárlaton betekintést nyerhetnek a látogatók a városban tevékenykedő alkotók életútjába és munkásságába. Hatalmas plakátok mesélnek például Varga Csaba, Baksa Tamás és Hernádi Tibor életéről. Ezeken az anyagokon olvashatók az alkotók munkái, valamint az, hogy milyen elismerésekben részesültek. Több roll-up is a tárlat részét képezi, amelyeken részletesen olvasható a pécsi animáció története. Mindemellett a falakon megelevenednek olyan karakterek, mese és reklám részletek, amelyek itt Pécsen születtek, mint például a Red Bull energiaital promóciós anyagainak figurái.  

A megnyitón filmet is vetítettek, amelyet alkotókkal készült egykori interjúkból állítottak össze, valamint egy kerekasztal-beszélgetést is tartottak, amelyen részt vett a kiállítás fővédnöke, Rófusz Ferenc, Oscar-díjas filmrendező is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában