Carmen után Milady bőrébe bújik

2024.08.26. 08:20

A frissen díjazott Karin Iwata újra magára ölti ikonikus szerepét

Mint arról beszámoltunk, az augusztus 20-i állami kitüntetettek sorában számos pécsi és baranyai szakember, művész munkásságát ismerték el. Köztük volt Karin Iwata, a Pécsi Balett magántáncosa, aki az elkövetkező hetekben több fellépésre is készül, a nyár végén Mohácson újra a szenvedélyes Carmen bőrébe bújik.

Mohay Réka

Forrás: Pécsi Balett

Augusztus 30-án 19 órakor játsszák a Pécsi Balett Carmenjét Mohácson, a Kossuth Teátrum színpadán. Az előadás címszerepében Karin Iwata lesz látható, aki a közelmúltban vehette át kimagasló tánc- és előadóművészi teljesítményéért a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést

Karin Iwata érdemkereszt
Karin Iwata, a Pécsi Balett magántáncosa Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést kapott 2024. augusztusában.
Forrás: Pécsi Balett

Az ifjú művész 1997-ben született Japánban, ám már tizenöt éves korában Magyarországra érkezett táncot tanulni. Itt a Magyar Táncművészeti Egyetem sikeres elvégzése után a Pécsi Baletthez szerződött, 2017 óta a társulat tagja. Több szakmai elismerést tudhat maga mögött, 2018-ban az évad legjobb pályakezdő táncművészének, 2023-ban pedig modern-kortárs kategóriában az évad legjobb női táncművészének választotta a Magyar Táncművészek Szövetsége. 

Karin Iwata korábbi, főként naivaszerepei után mutatkozott be a legendás Carmen karaktereként 2022-ben, a Vincze Balázs által készített koreográfiában. A szerepet Ujvári Katalintól vette át.

Carmen egy rendkívül erős nő, a darabban is ő mozgatja a szálakat. Rengeteg mindenen megy keresztül, mégis megőrzi az önmagába vetett bizalmát. Én úgy közelítettem meg a szerepet, hogy megmutassam, Carmen rendkívül különleges karakter. Fontosnak tartom, hogy ne az szűrődjön le, Carmen azért vonzza a férfiakat, mert könnyűvérű lenne, hanem azért, mert olyannyira elragadó a kisugárzása 

– fogalmazott a művész az ellentmondásos szerep megformálása kapcsán a Dunántúli Naplónak adott interjúban.

Oly sikeresen és átszellemülten adta elő az öntörvényű spanyol csábítót, hogy a 2024/2025-ös évadban szintén egy elbűvölő, mégis rendkívül ravasz és fondorlatos hölgy bőrébe bújik. A három testőr- avagy a királyné nyakéke című produkcióban ugyanis Milady-t játssza majd a tehetséges művésznő. Ez a premier nyitja meg a Pécsi Nemzeti Színház új évadát szeptember 14-én, egyúttal a szeptember 12-16. között zajló, 18. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó egyik előadását is jelenti.

Karin Iwata és a Pécsi Balett ősszel is járja az országot

A Pécsi Balett már az ősz első hónapjában több vendégszerepléssel folytatja a munkát a nyári pihenést követően.

A nagyszabású produkció a Müpában, most először a Fesztivál Színház színpadán lesz látható. Karin Iwata Faust szerelmét, Margitot alakítja az előadásban, melynek zenéjét Dubrovay László Kossuth-díjas, Erkel-díjas Érdemes művész, a Nemzet Művésze szerezte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában