Bama.hu videó

2024.08.31. 17:41

Határtalan ízek és a jókedv találkoztak Pécsváradon - galéria és videó

Szombat délelőtt már a pécsváradi vár előtt parkoló sok autó és busz is arról árulkodott, hogy megkezdték a főzést a települések képviselői a Határtalan Lakomához.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer L.

A vár kapuján belépve rögtön megcsapta a vendégek orrát a sütés-főzés illata. Az érkezők szájában összefutott a nyál, és alig várták, hogy belevessék magukat a gasztronómiai élvezetekbe. A finom falatok kóstolása mellett pedig élvezhették a kulturális műsorokat is. Szálltak a német dallamok a széllel, és a fiatalok és az idősek is népviseletben táncoltak.

A belépésnél az egyik hirdető táblára ezt írták: „A rendezvény célja a kellemes együttlét. Kérjük, mosolyogjanak, mert sokan dolgoztak a sikeres lebonyolításért. Kellemes napot!” Ezt nem is kellett kétszer mondani, mindenki jó hangulatban volt, nevetések harsantak, koccintások hangja hallatszott. Sör, bor, pálinka került elő a hűtőtáskákból, de az Unterschleissheim városból érkezők hoztak magukkal bajor söröket is, amelyeket bárki megkóstolhatott. 

A Határtalan Lakoma nemcsak azért határtalan, mert összehozza a határon belüli és túli településeket, hanem az ételek sokasága miatt is. Összesen huszonkét csapat állt neki 10 órakor a főzésnek. A fogások igen változatosak voltak, a fekediek babfőzeléket készítettek gőzgombóccal és főtt-füstölt tarjával, akik szívesen álltak össze egy közös képre is, miközben a Fekedi Stifolder Fesztivál is szóba került. Nem messze tőlük a dunaszekcsőieknél keszeg sült és halászlé főtt a bográcsban. Erzsébet csapata töltött káposztát készített, míg az egyik testvértelepülés – Hausmannstätten – csapatánál osztrák kolbászkákat lehetett kóstolni, de a fogások között szerepelt szarvaspörkölt, babgulyás, vaddisznópörkölt, paprikás krumpli, bográcsgulyás, pacalpörkölt, hentestokány. Aki megéhezett az illatoktól, azoknak szerencséje volt, mert készült pogácsa és kürtös kalács is, amelyeket már ebéd előtt is elfogyaszthattak.

Amikor delet ütött az óra, hagyományosan Farkas Béla, Szajk polgármestere kívánt mindenkinek jó étvágyat, és az ő tárogatómuzsikája, valamint a Nyugdíjasok Körzeti Egyesülete férfikarának énekei szóltak a lakomához, hiszen tudjuk: jó ebédhez szól a nóta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában